null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6 veel voorkomende vakantiekwaaltjes (en dít kun je er aan doen)

In de zomer trekken we er massaal op uit voor een heerlijk dagje aan zee, een mooie stadswandeling of een lekkere fietstocht door de bossen. Maar dat heerlijke vakantiegevoel kan soms ruw worden verstoord door  vervelende vakantiekwaaltjes.

Een wespensteek, kwallenbeet of vervelende blaar is zo opgelopen. Maar weet jij wat je moet doen bij de meest voorkomende vakantiekwaaltjes?

Kwallenbeet

Een kwallenbeet is vervelend, maar in de meeste gevallen niet ernstig. Meestal verdwijnt de brandende en jeukende pijn binnen een kwartier. Probeer de plek niet aan te raken, door te wrijven verspreid je de giftige stof en wordt de pijn erger. Spoel de plek af met zeewater. Gebruik geen zoet water want dat verergert de klachten. Wanneer je bij een kwallenbeet benauwd wordt of andere ziekteklachten krijgt, kan het zijn dat je met een gevaarlijke variant te maken hebt gehad. Waarschuw in dat geval altijd een arts.

Zandkorrel in je ogen

Heb je per ongeluk zand in je ogen gekregen door een windvlaag? Wrijf dan vooral niet in je ogen. De scherpe zandkorrel kan je hoornvlies namelijk flink beschadigen. Probeer je ogen open te houden, zodat ze vanzelf gaan tranen en de korrel automatisch uit je oog spoelt. Zit het vast onder het bovenste ooglid? Trek dan zachtjes aan het ooglid en spoel het oog met schoon, lauw water.

Wespensteek

Bij een wespensteek controleer je altijd eerst of de angel nog in de huid zit. Indien je er met je mond bij kunt, kun je proberen de angel er uit te zuigen. Ook kun je proberen de angel met je nagels of een pincet te verwijderen. Azaron, of andere middeltjes tegen een muggenbeet, kunnen helpen om de pijn wat te verlichten. Word je misselijk, benauwd of slap na een wespensteek? Dan kan het zijn dat je er allergisch voor bent. Bel in zo’n geval zo snel mogelijk een dokter. Ook als iemand is gestoken in de mond, in de keel of vlak bij een oog is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Blaren

Heb je een lange wandeltocht gemaakt op je nieuwe sneakers, maar eindigde dat in een dikke blaar op je hak? Pijnlijk, maar vaak verdwijnen vakantiekwaaltjes als een blaar vanzelf. Het is het beste om de blaar zo lang mogelijk dicht te laten. Probeer zoveel mogelijk andere schoenen te dragen die niet op de blaar drukken. Prik de blaar alleen door als de pijn ondragelijk wordt. Doorprikken vergroot namelijk de kans op infectie. Gebruik voor het doorprikken altijd een steriele naald en bedek de wond vervolgens met een gaasje en een pleister. Ligt de blaar open? Knip dan met een nagelschaartje de losse velletjes weg, ontsmet de wond en dek hem af met een gaasje en een pleister.

Wondjes & splinters

Een ongeluk, maar ook vakantiekwaaltjes, zitten in een klein hoekje en een valpartij is zo gebeurd. Controleer je huid in zo’n geval altijd goed op splinters en verwijder deze met een pincet. Spoel eventuele schaafwonden goed uit, desinfecteer de wond en dek hem af met een pleister. Bij diepe of vuile wonden wordt een tetanusprik aangeraden. Zit er glas in de huid? Ga dan altijd naar een arts. Wanneer je het glas zelf verwijdert kan het heviger gaan bloeden en loop je het risico dat je de wond groter maakt. Probeer het bloeden onderweg zoveel mogelijk te stoppen door, aan weerszijden van de scherf, met twee duimen stevig op de huid te drukken.

Zonnesteek & uitdroging

Als je op warme dagen veel in de zon zit en weinig drinkt, raakt je lichaam oververhit. Je lijf is daardoor niet meer in staat om voldoende zweet aan te maken, wat nodig is om af te koelen. Daardoor loop je kans op een zonnesteek. Ga direct uit de zon wanneer je last krijgt van spierpijn en misselijkheid en probeer je vochttekort aan te vullen met water. Vaak zul je je daarna snel beter voelen. Ook wanneer je op vakantie last krijgt van ernstige diarree of veel moet overgeven, kun je in korte tijd veel vocht verliezen. Blijf ook op die momenten veel water drinken, eventueel met een zoutoplossing zodat je meer vocht vasthoudt.

Lees ook

5 simpele trucs tegen muggen(beten)

null Beeld

Ga jij goed voorbereid op vakantie? Geniet tijdens jouw vakantie van de nieuwste Margriet vakantie-special. In deze speciale uitgave vind je heerlijke recepten, bijzondere verhalen en tips voor de mooiste vakantieadresjes. Bestel hem hier.

Bron| Gezondheidsnet

Beeld|iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden