PREMIUM

5x Het water op

MT18 M18 toerisme Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is er heerlijker dan een dagje aan of op het water? Doe inspiratie op met deze tips.

1. Uitwaaien en pootjebaden

Wil je de drukte van alledag van je afschudden? Ga dan naar de kust. Maak er bijvoorbeeld één van deze drie prachtige kustwandelingen.

1. Friesland: Boswachterspad Noordsvaarder op Terschelling is een stevige tocht met flinke hoogteverschillen langs dynamische duinen, strand en stuifvlaktes waar dwergsterns op neerstrijken.
staatsbosbeheer.nl
2. Zuid-Holland: De Panroute in Voornes Duin is een mooie wandeling door een van de meest soortenrijke duin-gebieden van West-Europa.
natuurmonumenten.nl
3. Zeeland: Vogels kijken in de Meeuwenduinen van Westenschouwen. Een prachtige tocht met eindeloze vergezichten en een aanrader voor vogelliefhebbers, want het gebied is in trek bij meeuw, veldleeuwerik en nachtegaal.
staatsbosbeheer.nl

2. Voorjaar in Veere

Het oeroude vestingstadje heeft alles in huis voor een dagje weg. Cultuur snuiven doe je in het oude stadhuis, museum De Schotse Huizen en de Grote Kerk met zijn exposities, films en muziek. Een wandeling over de wal, door de levendige haven en langs het stoere bastion voert ook over het strand en de pier waar kinderen garnalen en krabben vangen. In de oudste straatjes van de binnenstad vind je volop boetiekjes en restaurants met fijne terrassen. Van mei tot oktober wordt er elke dinsdag een historische markt gehouden. Lonkt het water? Boek dan een rondvaart over het Veerse Meer. Ook leuk: De Dam op het nabijgelegen strand. Een paradijsje voor jong en oud, want voor de zonovergoten strandtent liggen twee speeltuinen.
grotekerkveere.nl; rederij-dijkhuizen.nl

MT18 M18 toerisme Beeld

3. Van de oude naar de nieuwe

Ontdek de Domstad eens vanaf het water. Bij mooi weer liggen de Oudegracht en Singel al snel vol kano’s en sloepjes en voor het stillere gezicht van de levendige studentenstad peddel of vaar je over de Plompetorengracht, Drift, Kromme Nieuwe Gracht en Nieuwe Gracht. Ben je met de kleinkinderen? Daag ze dan uit voor een potje waterfietsen. De middeleeuwse werven zijn rijkelijk gevuld met fijne terrassen, dus onderweg zijn er volop pauzeplekken voor een hapje of drankje.
Dagjesuppen.nl, greenjoy.nl

4. Toerist in eigen land

Het is een van de toeristische toppers van ons land, maar vanzelfsprekend niet voor­behouden aan toeristen: Giethoorn! Het plaatsje is een plaatje met grachtjes, brug­getjes en natuurlijk de vele bootjes, want een bezoekje is niet compleet zonder een fluisterboottocht. Dat maakt het ook een ideaal uitje met (klein)kinderen. Want aan boord is het heerlijk borrelen, picknicken, spelletjes doen, bruggen of eendjes tellen. Via de website van bootverhuur Giethoorn vind je het aanbod van verschillende verhuurders bij elkaar. Bij de meeste verhuurders krijg je ook een fijne vaarroute mee, die niet alleen door het dorp leidt, maar ook door stille moerassen. Aangemeerd? Neem het dorp ook te voet nog even mee, want in de schilderachtige straatjes vind je volop winkeltjes en gezellige eettentjes.
bootverhuur.giethoorn.com

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden