MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld Getty images, Istock.
Beeld Getty images, Istock.

PREMIUM

5 x wandelen onder de bloesembomen

Van ernaar kijken word je al blij, hoe fijn is het dan om er een heerlijke wandeling dwars doorheen te maken. Margriet zocht de mooiste vijf wandelroutes onder de bloesembomen voor je uit.

Bloeiperiode

April en mei zijn dé maanden dat de bloesem uitbundig bloeit, maar wanneer welke soort precies bloeit, is afhankelijk van het weer. Slim om eerst even te checken op het moment dat je wilt gaan dus. Download daarvoor de gratis Bloesemapp waarin een fruitalert gegeven wordt. Handig!

Bloesemgebieden

De Betuwe wordt ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Ongeveer een derde van al het fruit dat in ons land wordt geteeld komt uit dit Rivierenland namelijk. Hier zijn dan ook de meeste bloesemroutes te vinden. Toch is er veel variëteit, alleen al door het type fruitboom wat in bloei staat: van de kersen- en pruimenboom in het begin tot peren- en appelboom aan het eind van de bloeiperiode. Andere grotere bloesemgebieden vind je in Zuid-Limburg en Zeeland.

5x wandelroute

Leidschenhoevepad

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

In het Betuwse Tricht ligt de Appeldijk, die zijn naam eer aandoet met oneindig veel bloesembomen links en rechts van het wandelpad dat ­romantisch over de dijk slingert langs de Linge. Dat maakt het ­oprecht een van de mooiste plekken om de jaarlijkse bloesempracht te ­ervaren. Een deel van de Appeldijk is niet toegankelijk voor auto’s, wat de ervaring nog bijzonderder maakt. De wandeling Leidschenhoevepad gaat deels over de Appeldijk en is een ­zogeheten klompenpad. Wat betekent dat de route veel onverharde weggetjes beslaat dwars door de ­natuur. Volg eenvoudig de groene markering in de vorm van een klomp. De route loopt verder over het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, een landgoed dat een lange geschiedenis kent en nu nog steeds is te bezoeken. Vooral doen, want hier vind je een fijne rustplek; De Stapelbakker op het landgoed heeft ­bijzondere to-go-opties. Je kunt een knapzak, high tea of borrelbox afhalen en zomaar ergens op het landgoed opeten. Wel even van tevoren reserveren. Ook voor spontane bezoekers is er voldoende af te halen.
Op welkomindebetuwe.nl kun je de route downloaden en/of printen.

Errekomsepad

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

‘De parel van de Betuwe’, vestingstad én Oranjestad wordt het pittoreske Buren in de Betuwe ook wel ­genoemd. Het dorpje ligt verscholen aan de Korte, een ­zijriviertje van de Linge. Het heeft een rijke geschiedenis, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de Oranjes.Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn nog ­altijd graaf en gravin van Buren. Niet alleen Buren zelf, maar ook het buitengebied van Buren is prachtig, zeker in de bloesemperiode! Het Errekomsepad brengt je door weilanden, langs sloten, door een wijngaard en uiteraard door Buren. Je moet wel een beetje avontuurlijk zijn aangelegd, want je gaat soms letterlijk dwars door de natuur! Fijn aan deze route is dat je kunt kiezen voor 9, 14 of 18 ­kilometer wandelen. Even op adem komen doe je bij het Betuws Wijndomein (ja, echt waar!) aan de Burensewal 5 in Erichem met een heerlijk wijntje uit de Betuwe!
Deze route kun je downloaden en/of printen op burenstad.nl

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

Bloesempark

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

Hoewel je de allermeeste bloesem in de Betuwe ziet, heeft ook Amsterdam zijn best gedaan. En met verve! In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staan maar liefst vierhonderd kersenbomen, die in het voorjaar allemaal tegelijk bloeien. De kersenbomen zijn in 2000 aan Amstelveen gegeven door The Japan Women’s Club. Ter ere daarvan heeft elke ­Prunus Yedoensis een vrouwennaam gekregen: tweehonderd Japanse en tweehonderd Nederlandse namen. Wanneer de bomen exact bloeien is elk jaar afhankelijk van het weer. Maar als ze bloeien, ergens in april of mei, moet je er snel bij zijn, want na zo’n twee weken is het wel klaar. Via de Facebook- en Instagram­accounts van het Amsterdamse Bos zie je hoe de bloesem erbij staat. Parkeren kan op 15 à 20 minuten lopen van het Bloesempark. Tijdens de volle bloei is een tijdelijke parkeerplaats dichterbij.
Er is niet echt een route om te wandelen, volg gewoon de bomen en geniet.

De bloesem van Zeeland

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

Zeeland heeft een fantastisch klimaat om fruit te ­kweken. De winters zijn hier het zachtst en de zomer kent de meeste zonuren. Niet voor niets vind je op Zuid-Beveland veel boomgaarden. In het groene hart van Zuid-Beveland ligt Kapelle en vanuit hier wandel je door De bloesem van Zeeland, hoe het stadje zichzelf ook graag noemt. Uitgestrekte boomgaarden vol fruitbomen, die in april en mei zorgen voor een ­roze-witte deken van bloesem. De 20 kilometer lange wandelroute leidt je dwars door de boomgaarden en komt langs het Fruitteeltmuseum (Annie M.G. Schmidtsingel 1) in Kapelle waar je alles te weten komt over de fruitteelt. Er is ook een gezellig museumcafé waar je bijna wel een verse appelsap móét bestellen en waar ook streekproducten worden verkocht. Houd dus vooral wat ruimte in je rugzak over om wat mee naar huis te kunnen nemen!
Deze route kun je printen en downloaden op zeeland.com

Fruit- en vlinderroute

MT13 M13 bloesemroutes wandelen Beeld

Ook Zuid-Limburg, en dan met name rond het dorp Eijsden, vind je een fruitbomenstreek en dus in de juiste periode van het jaar ook bloesem. ­Ondanks dat Limburg vrij heuvelachtig is, is de 9 kilometer ­tellende Fruit- en vlinderroute vrij vlak. Hij leidt je langs talloze hoogstamboomgaarden, het prachtige kasteel van Eijsden – een geweldig extraatje van deze wandelroute – en de ­oevers van de Maas. Je wandelt langs ­poelen met kwakende kikkers, ­wuivende wilgenbossen en graslanden waar je geregeld fladderende ­vlinders tegenkomt. En, als je geluk hebt, spot je tijdens de wandeling in de Eijsder Beemsten een Konikpaard of Galloway-rund! Uitvalsbasis van deze wandeling is het nostalgische Eijsden met ­beschermd dorps­gezicht. Loop ­vooral ook even naar de met kasseien geplaveide Diepstraat, waar je prachtige lindenrijen en monumentale panden ziet. En maak een zijstap naar kasteel Eijsden. De kasteeltuinen zijn ­namelijk vrij toegankelijk en daarmee een heerlijke plek voor een fijn rustmomentje met prachtig uitzicht.
De route download je op anwb.nl of wandel je via de gratis ANWB Eropuit- app.

Voor de vijf mooiste fietsroutes tussen de bloesembomen door klik je hier.

Ghislaine van DeldenGetty images, Istock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden