null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 tips voor een cultureel dagje Leiden

- In samenwerking met Leiden -

Leiden is een echte aanrader! Naast een rijke culturele historie en maar liefst dertien musea heeft de stad ook een bruisend uitgaansleven en kun je er volop culinair genieten. Lifestyle coördinator bij Margriet, Anita Vlaar, is altijd op zoek naar leuke dingen om te doen. Dit zijn volgens haar dé musea die je deze zomer niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Leiden.

1. Hortus botanicus

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en stamt uit 1590. Carolus Clusius kweekte hier de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer zevenhonderd tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Vandaar dat je je er nu tijdens een rustgevende wandeling kunt laten verrassen door de meest bijzondere, vreemde en bedreigde planten- en bomensoorten. 2017 is het jaar van de botanische tuinen, in de tentoonstelling Kroonjuwelen laten de 25 botanische tuinen van ons land hun topstukken zien aan het publiek. Ook bij Hortus botanicus Leiden worden er in dat kader bijzondere activiteiten georganiseerd.

Kijk op hortusleiden.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen en activiteiten.

null Beeld

2. Japanmuseum SieboldHuis

Ontdek het mooiste uit Japan in Japanmuseum SieboldHuis, waar alleen deze zomer ruim 250 unieke kokeshi-poppen uit een privécollectie te zien zijn. De handgemaakte kokeshi in deze tentoonstelling zijn allemaal uniek. Zo’n 160 specialistische houtbewerkers uit elf regio’s ontwikkelden elk hun eigen stijl. De traditionele poppen zijn veel meer dan speelgoed alleen. Hun eenvoud en charme, hun unieke en decoratieve karakter en het vakmanschap waarmee ze zijn gemaakt, maken ze tot populaire en gewilde verzamelobjecten. In de tentoonstelling kun je een film bekijken waarin te zien is hoe de poppen worden gemaakt. Tip: in de zomervakantie worden meerdere workshops kokeshi-schilderen georganiseerd.

Kijk op sieboldhuis.org voor het volledige activiteitenprogramma.

De traditionele poppen zijn veel meer dan speelgoed alleen, het zijn gewilde verzamelobjecten.

null Beeld

3. Museum De Lakenhal

In 1917 richtte kunstenaar en criticus Theo van Doesburg het vernieuwende, internationale tijdschrift De Stijl op. Daarmee werd de basis gelegd voor een wereldberoemde kunstbeweging. De tentoonstelling Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl is absoluut uniek. Grote monumentale ‘wall paintings’ van hedendaagse internationale kunstenaars tonen in de buitenlucht hun eigentijdse interpretatie van abstracte kunst. Een deel van het schilderij Compositie in lijn, tweede staat (1916-1917) van De Stijl-kunstenaar Piet Mondriaan dient als plattegrond voor deze openluchttentoonstelling op het Pieterskerkhof. Je kunt nog tot en met 27 augustus buiten struinen langs de kunstwerken op het Pieterskerkhof, de entree is gratis.

Kijk op lakenhal.nl voor meer informatie.

null Beeld

4. Corpus

Op zoek naar een leuk uitje met de (klein)kinderen voor deze zomervakantie? In Corpus beleef je in 55 minuten een spectaculaire 'reis door de mens'. Nergens anders krijg je zo'n bijzonder inkijkje in het functioneren van ons lichaam. Begeleid door een audiotour ga je in groepen van maximaal zestien personen op onderzoek uit. Het is dan net alsof je door je eigen lichaam loopt. Je gaat bij de knie het lichaam binnen en komt aan het eind van de 'reis' bij de hersenen weer naar buiten. Hierna kun je in je eigen tempo je weg vervolgen door 'mijn Corpus', het interactieve deel van de tentoonstelling. Hier vind je een schat aan informatie over het menselijk lichaam. Ook kun je hier allemaal leuke testjes doen en uitdagende games spelen.

Kijk om te reserveren en voor meer informatie op corpusexperience.nl.

Je gaat bij de knie het lichaam binnen en komt aan het eind van de 'reis' bij de hersenen weer naar buiten.

null Beeld Frank van Beek
Beeld Frank van Beek

5. Casa Romana

Als je dol bent op geschiedenis, en dan specifiek op de Romeinse tijd, is de tentoonstelling Casa Romana in het Rijksmuseum van Oudheden echt iets voor jou. Hier kun je genieten van het rijke interieur van eenweelderige Romeinse villa. Het verhaal speelt zich af op twaalf momenten in het privéleven van een echtpaar uit de hoge Romeinse kringen. Te zien zijn onder andere hun servies, verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten en juwelen. De bijbehorende decors weerspiegelen de luxe van een Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken en zuilengalerijen. Auteur en kunsthistorica Brenda Meuleman beschreef een dag in Casa Romana in een spannend verhaal. Dat verhaal is te beluisteren met een audiotour (€ 2). Verder zijn er deze zomer volop leuke lezingen en rondleidingen in het museum.

Kijk voor meer informatie op rmo.nl.

null Beeld

Nachtje blijven?

Om Leiden écht te leren kennen, is een dag eigenlijk te kort. Langer blijven mag altijd, de stad heeft genoeg gezellige en comfortabele hotels om uit te kiezen. Boek je nu een overnachting in Leiden op hotelsvanleiden.nl met onze actiecode, dan ontvang je bovendien twee gratis museumpassen. Hoe werkt het? Reserveer het ‘Laat je verLeiden’-arrangement op hotelsvanleiden.nl o.v.v. de code die je op de plakkaart in de nieuwste Margriet vindt. De museumpassen ontvang je bij aankomst in het hotel en geeft per persoon toegang tot een museum naar keuze. De actie is geldig tot en met 31 maart 2018. Voor deelnemende hotels, musea en overige actievoorwaarden, ga naar hotelsvanleiden.nl.

Leiden

Leiden Marketing wil de stad regionaal en (inter)nationaal op de kaart zetten. In Leiden Marketing participeren 19 stadspartners uit Leiden.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden