null Beeld

5 leuke musea om dit voorjaar te bezoeken

Kriebelt het weer om een dagje eropuit te gaan? Wat dacht je van een bezoek aan een museum. Nederland telt er honderden, maar dit zijn de leukste musea om dit voorjaar nog te bezoeken. Omdat ze een mooie tentoonstelling hebben, het in de buitenlucht is of de koffie er gewoon goed smaakt!

Teylers Museum in Haarlem

In het Teylers Museum in Haarlem moet je eens zijn geweest. Waarom? Het is het oudste museum van Nederland. Al sinds 1784 is het publiek hier welkom om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap. Van machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, historische boeken en munten. Ook is er een mooie collectie Hollandse meesters aanwezig, net als de wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo. Niet te missen is de monumentale Ovale Zaal, het pronkjuweel van het museum. Nergens anders in de wereld is een authentiek museuminterieur uit de 18de eeuw te zien.

Openingstijden: di - za 10.00 - 17.00 uur / zo 12.00 - 17.00 uur

Koffietip: Mogador aan de Botermarkt

>> www.teylersmuseum.eu

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Misschien al een keer geweest, maar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen blijft een aanrader. Op 29 maart gaat het buitenmuseum weer open en kun je het dagelijks leven van begin vorige eeuw in het voormalig Zuiderzeegebied ervaren. Het thema van dit jaar is Ruik de tijd en staat in het teken van geuren van vroegen en nu. Op meer dan twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je geuren van vroeger: de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel, de koeien in de boerderij en vers gepelde garnalen.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur (vanaf 29 maart tot 26 oktober is het buitenluchtmusuem ook open)

Lunchtip: Grand Café Restaurant Van Bleiswijk, Westerstraat 84-86

>> www.zuiderzeemuseum.nl

Corpus in Oestgeest

Met de (klein)kinderen een museum bezoeken? Maak dan een reis door de mens in Oestgeest. Hier vind je CORPUS, een opvallend bouwwerk bestaande uit zeven verdiepingen die samen een 35 meter hoog lichaam vormen. Zelfs de buitenzijde van het gebouw heeft een menselijke vorm gekregen. Nergens anders krijg je zo'n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werk en wat je moet doen om het gezond te houden. Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven, dat is het motto van CORPUS.

Openingstijden: di - zo 9.00 - 19.00 uur (ook op maandag met Pasen in de meivakantie)

Tip: Combineer Corpus met een dagje Leiden!

>> www.corpusexperience.nl

Waternoodsmuseum in Ouwerkerk

Wil je wandelen combineren met een bezoek aan een museum? Dan moet je bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zijn. Het museum vertelt het verhaal van de watersnoodramp van 1953 aan de hand van de feiten, de emoties, de wederopbouw en de toekomst. Filmbeelden, krantenartikelen en duizenden foto’s tonen aan wat het water met het gebied heeft gedaan. Ben je een fervent wandelaar? Het Watersnoodpad is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2014. Dit themapad voert langs de littekens van de ramp en is 154 kilometer lang. Het bestaat uit tien etappes.

Openingstijden: di - zo 10.00 - 17.00 uur (vanaf 1 april - 1 november ook op maandag)

Tip: Bezoek ook Neeltje Jans!

>> www.watersnoodmuseum.nl

Rijksmuseum in Amsterdam

Als je nog niet in het vernieuwde Rijksmuseum bent geweest, dan is het dit voorjaar tijd om een bezoek te brengen. In 80 zalen vertellen 8.000 objecten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis. Maak er dus maar meteen een weekendje Amsterdam van, want aan een dag heb je waarschijnlijk niet genoeg. Met de hele familie naar het Rijksmuseum? In de Teekenschool kun je de Gouden Eeuw beleven. Een historische ervaring om nooit meer te vergeten!

Openingstijden: dagelijks van 9.00 - 17.00 uur

Museumtip: Tijd over? Bezoek dan ook het Stedelijk Museum!

>> www.rijksmuseum.nl

Bron foto: Rijksmuseum, Iwan Baan

Wat is jouw favoriete museum en wil jij graag dit voorjaar bezoeken?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden