PREMIUM

4x veel bekijks tijdens een dagje uit in Nederland

MT18 M18 toerisme Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alkmaar, de Veluwe of Friesland: dit zijn de leukste tips voor een dagje uit.

1. Van kaasmarkt tot conceptstore

Schilderachtige grachten, historische pakhuizen en een schat aan winkeladressen: Alkmaar is een wereldstad in miniformaat. En een fijne bestemming voor een dagje weg. Een goede plek om je verkenningstocht te starten is in het Stedelijk Museum, in de schaduw van de Grote Sint Laurenskerk. Hier beleef je de geschiedenis van de stad en maak je kennis met de schilders van de Bergense School. Iets verderop leidt de Langestraat, vol bekende winkelketens, naar de Mient, een prachtig stukje stad met oude gevels, een overdekte vismarkt, fijne borrelplekken en conceptstores. Ook de Hekelstraat en Fnidsen verdienen het om te worden uitgepluisd. En is het vrijdag, haast je dan naar het Waagplein: het spektakel met de sjouwende kaasdragers moet je een keer hebben bijgewoond.
kaasmarkt.nl

2. Vesting op de Veluwe

Elburg geldt als een van de mooiste plekjes van de Veluwe. Het eeuwenoude vestingstadje is een walhalla voor liefhebbers van lekker slenteren, want Elburg is een aaneenschakeling van kleine steegjes gevuld met monumenten, grachten, werven, oude stadsmuren en scheve huisjes. Heerlijk om doorheen te slenteren of samen met de kleinkinderen te verkennen met een VVV-fotopuzzeltocht. Voor een welverdiende pauze – en lekkere lunch – tippen we ’t Olde Regthuys. Na het maaltje heb je waarschijnlijk weer voldoende energie om ook het buitengebied van Elburg mee te pikken. Er starten twee Klompenpaden, het Thornspiccerpad en Vrijheijt. Beide routes zijn verkrijgbaar bij VVV Elburg. Liever cultuur in plaats van natuur? Elburg telt maar liefst elf musea, waaronder Bottermuseum De Hellege en het joodse Museum Sjoel.
bezoek-elburg.nl

MT18 M18 toerisme Beeld

3. Frisse blik op Friesland

Hoe geven we een beter Friesland (en betere wereld) door aan de generaties na ons? Een complexe vraag waar de makers, doeners en denkers van Arcadia via hun werk een antwoord op proberen te geven. Dus verrijzen er waanzinnige installaties en exposities en zijn er voorstellingen, wandelingen en gesprekken, stuk voor stuk met het Friese landschap als idyllisch decor. Zo kun je in Leeuwarden een wandelend bos bewonderen, staat Landgoed Oranjewoud vol kunst en is er locatietheater op een natuurijsbaan en het klif. t/m 14 augustus, arcadia.frl

4. Winkelen in het weiland

Je kent it Flinkeboskje wellicht als de smaakvol ingerichte vakantieboerderij en vakantiewoning in het Friese Hemelum, maar op de Flinkefarm ben je ook welkom als dag-gast! Op het erf worden allerlei toffe evenementen verzorgd. Ruimte zat, want naast de boerderij is er ook nog het weiland en de prachtige druivenkas. Het seizoen wordt dit jaar afgetrapt met de Voorjaars Streekmarkt. Op het boerenerf en in de boerderij scoor je dan kaas, honing, tuinplanten, wijn en eieren. Kortom het beste van Friesland. Natuurlijk schuif je ook aan voor de lunch en pluis je de collectie van Sip & Clara uit; deze pop-upstore is gevuld met interieuraccessoires en vintage meubels.
8 mei, itflinkeboskje.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden