PREMIUM

4x De natuur in

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het is lente, Nederland is op z’n mooist en dicht bij huis – of nét iets verder weg – valt van alles te beleven.

Door de bomen het bos zien

Elk landgoed herbergt een schat, maar de juwelen van Landgoed Schovenhorst liggen niet opgeborgen. Je vindt de pareltjes in de buitenlucht; eeuwenoude bomen, van de heilige Japanse kransspar tot de reusachtige mammoetboom. Groenliefhebbers kiezen er voor de Bomentuinenwandeling of de Boswandeling, maar ook de Cultuurhistorische route is een aanrader. Bijkomen kan in de ommuurde tuin, in de gezellige brasserie. Verlaat het landgoed niet zonder een bezoek aan de topattractie: de Bostoren. Een fikse klim, maar de moeite dubbel en dwars waard, want bovenin kijk je eindeloos uit over de groene Veluwe.
schovenhorst.nl

Lekker hoor!

De meest zuidelijke provincie wordt geroemd om haar lekkernijen. Het liefst gaan we van de Limburgse vlaai direct over op een bord zoervleis met friet, om het vervolgens af te blussen met een glas kwaliteitswijn uit het bekroonde heuvelland. ANWB voldoet aan deze smakelijke behoefte en heeft de 46 kilometer tellende Langs Limburgse lekkernijen-fietstocht uitgestippeld. Niet bepaald een route voor beginners, want hij gaat over pittige hellingen. Maar dan heb je ook wel wat; onderweg ontdek je het mooiste én lekkerste dat Zuid-Limburg te bieden heeft.
anwb.nl

null Beeld

In het groen

Het best bewaard gebleven beek- en esdorpenlandschap van Nederland ligt in Drenthe. In Nationaal Park De Drentsche Aa, waar de beekjes nog herinneren aan het landschap van weleer, inclusief drassige beekdalen, bloemrijke hooilanden, houtwallen en elzensingels. De excursies van het Nationaal Park zijn gevarieerd en gratis. Je kunt dauwtrappen bij Looner Diep, met de kleinkinderen de Hondsrug vanuit de boomtoppen van het Boomkroonpad bekijken of het Amerdiep bij avondlicht gaan fotograferen. Is een dagje niet genoeg? Misschien is er nog een Cabiner hutje beschikbaar!
drentscheaa.nl; cabiner.com

Wandelen of wildspotten

Op de Veluwezoom kun je fijn wandelen of meedoen aan excursies van Natuurmonumenten. Liever actiever? Mountainbikers en ruiters verkennen er de routes die door de bossen, over de heide, door zandverstuivingen en langs landgoederen voeren. En daar geldt: hoe dieper je het gebied in trekt, hoe groter de kans dat je wild spot. In het bezoekerscentrum kun je bijtanken, terwijl de kleinkinderen zich vermaken in de Zwijnenkuil, het klim- en klauterpad en de speeltuin.
natuurmonumenten.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden