Margriet logo

PREMIUMToerisme

28x De leukste paasuitjes in eigen land

null Beeld Kristel Steenbergen (Illustraties)
Beeld Kristel Steenbergen (Illustraties)

Fluitende vogels in frisgroene bomen, zachtroze bloesem onder een hemelsblauwe lucht en steden vol bloeiende bollen. Tijdens het paasweekend is Nederland op z’n mooist. Ontdek het met deze leuke uitjes voor jong en oud(er).

Pasen op Landgoed Heidestein

Verstopt in de bossen bij Zeist ligt het historische landgoed Heidestein; een groene oase met oude naaldbossen en uitgestrekte heidevelden die worden begraasd door Drentse heideschapen. Bij Informatiecentrum Schaapskooi Heidestein ben je op tweede paasdag welkom om pasgeboren lammetjes te bewonderen en mogen kinderen helpen met het voeren van de schapen. Vanuit de schaapskooi start ook een gemarkeerde wandeling (4,5 km) over het landgoed en een kortere route voor kids (1 km).
utrechtslandschap.nl/activiteiten

Veluwsche Stoomtrein

Zoals elk jaar komt de Veluwsche Stoomtrein na een welverdiende ­winterslaap met Pasen weer op stoom. Bijzondere passagier is de paashaas die met een volle zak paaseitjes van coupé naar coupé hopt. Ook leuk (en lekker): je kunt aan boord genieten van een paaslunch in een speciaal restauratierijtuig. Wel van tevoren ­reserveren.
stoomtrein.org

Gospel in Groningen

Het dak gaat eraf in de ­Oosterpoort, want op eerste paasdag staat hier een honderdkoppig koor. The 100 Voices of Gospel belooft een bruisend gospelspektakel te worden met musici, zangers en dansers uit meer dan 25 landen. Halleluja!
17 april, spotgroningen.nl

null Beeld

Paaspop in Schijndel

Voor muziekliefhebbers is Pasen meer dan een eitje ­tikken en bloesemtochten; zij vieren dit weekend ook de opening van het festivalseizoen. Traditiegetrouw is dat Paaspop in Schijndel. Het ­belooft dit jaar een swingende, spectaculaire editie te worden; het driedaagse ­festival overdondert met 17 podia, 250 acts, 72 uur show en een line-up die varieert van artiesten uit alle muziekgenres tot en met theater en stand-upcomedy. Met optredens van onder anderen Chef’Special, Davina Michelle en Maan.
15 t/m 17 april, paaspop.nl

Tulpenroute door de Noordoostpolder

De Stekkentuin in Espel, De Pegasushof in Bant en Het Zwaluwhuis in Ens: tijdens de jaarlijkse Tulpenroute ben je welkom in drie prachtig bloeiende boerderijtuinen. Geniet van duizenden voorjaarsbollen in de prachtigste kleuren, honderden helleborussen en vroegbloeiende vaste planten, bomen en heesters. Er zijn een autoroute en een fietsroute uitgestippeld.
16 april t/m 8 mei, tulpenfestival.nl

De Beverbus in het Almeerderhout

Wie het piepjonge natuurgebied het Almeerderhout in Flevoland wil verkennen, kan een ritje boeken met de Beverbus. Neem je fototoestel mee, want wie weet spot je onderweg wel een buizerd, vos of ree. Tijdens de paasdagen wordt de rondrit gecombineerd met een paasbuffet van Restaurant Buitengewoon Lekker in het ­Buitencentrum. Leuk in combinatie met een wandeling. Wellicht zie je dan zelfs bevers of de sporen van het guitige knaagdier.
Reserveer het paasarrangement via staatsbosbeheer.nl

MT16 M16 horizontale lijn groen Beeld

Dagje naarde markt

Wie zijn shophart wil ophalen tijdens het paasweekend kan door het hele land terecht voor leuke antiek- en rommelmarkten.

16 april De antiekmarkt op de Dreef in Haarlem is ingeklemd tussen paleis, ­villa’s en park.
markten-dreef.nl

16 en 18 april Van bed tot boek, alles dat een tweede leven verdient, wordt verkocht op de Weerselose markt.
weerselosemarkt.nl

17 april De markt in het bos is een vlooienmarkt midden in het groen, maar vlak bij Enschede. rezimarkten.nl

18 april Tijdens de Kofferbakmarkt in ­Culemborg worden de schatten gepresenteerd naast de auto, in een aanhanger of onder een partytent.
jwp-organisaties.nl

18 april Op de Mega Carbootsale in het Limburgse Horst vind je meer dan 450 stands.
carbootsalehorst.nl

null Beeld
null Beeld

Bloemen­dagen in Anna Paulowna

Rijkversierde straten, stegen en bruggen; tijdens de jaarlijkse Bloemendagen in het paasweekend is Anna Paulowna op haar mooist. Echte showstoppers zijn de ruim honderd mozaïeken gemaakt met bloemknoppen van ­hyacinten, ook wel nagels ­genoemd. Voor elke vierkante meter zijn zo’n tienduizend bloemetjes nodig! Tijdens het oergezellige evenement in de kop van Noord-Holland worden ook tentoonstellingen en rommelmarkten georganiseerd.
16 t/m 20 april, bloemendagen.nl

Hoeve Schettereind in Zuid-Limburg

Op paasmaandag ben je welkom op het erf van Hoeve Schettereind, een prachtige, authentieke boerderij in het smalste stukje van Nederland. Omringd door frisgroene ­weilanden hebben bewoners Harm en Margot een romantische boerentuin aangelegd, die op hoogtijdagen wordt opengesteld voor publiek. Slenter langs duizenden bloeiende bollen, bezoek de boomgaard of strijk neer bij de vijver en geniet van het ­uitzicht. Er zijn ook plantjes te koop.
18 april, hoeveschettereind.nl

Pasen op Landgoed Mookerheide

De bomen ogen frisgroen en vogeltjes zingen het hoogste lied: het is voorjaar en dat vier je natuurlijk in de natuur. Daarom nemen de boswachters van OERRR je op eerste paasdag mee op avontuur over Landgoed Mookerheide vlak bij Nijmegen. Je ontdekt welke vogeltjes op het landgoed wonen en hoe ze hun nestjes bouwen, maar ook welk lekkers er groeit in de moestuinen en kassen rondom het jugendstiljachtslot. De tocht is bedoeld voor kinderen tussen de zeven en elf jaar, maar ook vaders, moeder, opa’s en oma’s zijn welkom.
natuurmonumenten.nl

Poaskearls in Ootmarsum

Voor een heel bijzondere paastraditie reis je af naar het Twentse Ootmarsum, waar op eerste paasdag de Poaskearls – acht vrijgezelle jongemannen ­gekleed in regenjas, zwarte broek en hoed – in actie komen. Zingend maken ze een ommetje om de kerk. Daarna is het tijd voor het vlöggeln, een gebruik waarbij een stoet mensen hand in hand en luid zingend door het stadje trekt. Ten slotte worden op het Marktplein de kinderen, symbool voor de ver­rijzenis van Jezus, onder een luid ‘hoera’ opgetild en wordt ’s avonds een spectaculair paasvuur ontstoken.
ootmarsum-dinkelland.nl

null Beeld

Eieren zoeken in de Oisterwijkse bossen

De paashaas is er maar druk mee; overal in het land heeft hij eieren verstopt, ook rondom het bezoekerscentrum in de Oisterwijkse bossen. Dat wordt speuren! De tocht is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar, vanzelfsprekend begeleid door opa’s, oma’s, papa’s of mama’s. Online een kaartje kopen is hartstikke handig, maar niet verplicht: ook last minute kun je nog bij het ­bezoekerscentrum terecht. In het naastgelegen, gastvrije Groot Speijck kun je de dag afsluiten met een lekker hapje en drankje.
17 en 18 april, natuurmonumenten.nl

Orientalis beleef weken in Heilig Landstichting

Na een winterstop opent het museumpark nabij Nijmegen zijn deuren in de weken rondom Pasen en zijn bezoekers welkom om op een ontspannen manier kennis te maken met de overeenkomsten én verschillen tussen het jodendom, christendom en de islam. Bijzonder hoe cultuur en architectuur hier opgaan in de natuur van het dertig hectare tellende rijksmonument.
15 april t/m 8 mei, museumparkorientalis.nl

Paasspeurtocht in ’s-Graveland

Een speurtocht waarbij er van alles valt uit te vogelen. Want dat verstopte ei, van welke volgelsoort is dat eigenlijk? Op tweede paasdag kun je lekker speuren in ’s-Graveland en ondertussen flink wat natuurkennis ­opdoen. De zoektocht duurt een uur en is bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf vier jaar. En als alle ­eitjes zijn gevonden, is het nog niet over met de paaspret. Want terwijl de kinderen kunnen ravotten in de Speelnatuur van OERRR schuift de rest aan bij Brambergen voor koffie en taart of een borrel en wat lekkere hapjes.
8 april, natuurmonumenten.nl

Lammetjes­dagen op de Brunsummerheide

Normaal heerst er rust en stilte in de Limburgse schaapskooi, maar in de kraamtijd gooit Natuurmonumenten de poort zo nu en dan een dagje open voor een lentefeestje met allerhande activiteiten. Al is het bekijken van die lieve lammetjes natuurlijk al een feestje op zich.
18 april, natuurmonumenten.nl

Tulp Festival in Amsterdam

Als de lente komt, dan stuur ik jou… tulpen uit Amsterdam. Meer dan driehonderd Amsterdammers, van noord tot zuid, hebben 35 bollen ontvangen van de rood-wit gefran­jerde tulp New Santa. En al die bollen staan nu ergens in de stad in bloei. Samen met de honderdduizenden andere tulpen die zijn geplant voor het jaarlijkse Tulp Festival geven ze kleur aan de stad. Stippel online een route uit en geniet lopend of fietsend van mooi Mokum.
t/m 30 april, tulpfestival.com

Grijpskerke in de bloemen

De Pionier-Ster in het Zeeuwse Grijpskerke is een prachtige inspiratieplek voor de tuinliefhebber. In het paasweekend zijn de eerste twee Open Tuindagen, maar wie zich ­helemáál wil onderdompelen in de Walcherse bloemenweelde wacht iets langer en volgt op 22 en 23 april de Zeeuwse bloembollenroute die verschillende tuinen met elkaar verbindt.
tuindepionierster.nl/open-tuindagen

Eieren zoeken in de Oisterwijkse bossen

De paashaas is er maar druk mee; overal in het land heeft hij eieren verstopt, ook rondom het bezoekerscentrum in de Oisterwijkse bossen. Dat wordt speuren! De tocht is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar, vanzelfsprekend begeleid door opa’s, oma’s, papa’s of mama’s. Online een kaartje kopen is hartstikke handig, maar niet verplicht: ook last minute kun je nog bij het ­bezoekerscentrum terecht. In het naastgelegen, gastvrije Groot Speijck kun je de dag afsluiten met een lekker hapje en drankje.
17 en 18 april, natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-oisterwijk

null Beeld

Paasvuur in Espelo

Als het op paasvuren aankomt, geldt: groot, groter, grootst. Een paasvuur is een van oorsprong heidens gebruik om het begin van het vruchtbare seizoen te markeren en met de vlammen ook meteen boze geesten te verjagen. Wil je het een keer meemaken? De ‘boake’ van Espelo is een van de grootste vreugdevuren in Overijssel en officieel erkend immaterieel erfgoed.
paasvuurespelo.nl

Museum Market in Amsterdam

Met Het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk ­Museum, Moco Museum én Concertgebouw is het Museumplein het centrum van kunst en cultuur in de hoofdstad. Maar op en rondom het groene plein kun je nog veel meer. Wat dacht je van skaten, jeu-de-boulen, in stijl dineren bij sterrenrestaurant RIJKS of een cocktail drinken in het Conservatoriumhotel? Tel daar in het paasweekend maar shoppen bij op, want dan is het plein het decor voor de oergezellige Museum Market, dé plek om handgemaakt moois en creatief design te scoren.
museummarket.nl

Pasen op de Loosdrechtse plassen

Rederij Loosdrecht viert Pasen op het water. Stap in de Porseleinhaven aan boord van de Bommelervaart voor een tocht met ­uitgebreide paasbrunch. De bemanning serveert warme soep en fris fruit, en heeft de feestelijk gedekte tafel gevuld met volop hartigs en evenzoveel zoet. Doe het rustig aan, want het schip neemt de tijd: in drie uur vaar je over de Loosdrechtse plassen en Vecht.
17 en 18 april, rederijloosdrecht.nl

Haagse gin en rum

Ga het paasweekend goed van start met een toast op het lenteseizoen. Waar? In de Grote Kerk, een van de oudste panden van de hofstad. Op Stille Zaterdag vindt hier het Gin & Rum Festival plaats en kun je kiezen uit meer dan honderd verschillende soorten gin en rum. Ook leuk: je kunt er workshops volgen en dansen tijdens de silent disco.
16 april, ginenrumfestival.nl

Muziek aan het IJ

De mooiste muziek wordt uit verdriet geboren. Dat gegeven is van alle tijden. Daarom staat het programma van deze week in het Amsterdamse Muziekgebouw in het teken van de aangrijpende muziek, zoals stemmige composities van Monteverdi, Bachs wereldberoemde Matthäus Passion en de actuele muziekvoorstelling Passion.
9 tot 17 april, muziekgebouw.nl

Fluistervaren in Leeuwarden

De elektrische fluistersloepjes van Greenjoy vind je onder meer in Alkmaar, Haarlem en Sneek, maar voor het paasweekend tippen wij Leeuwarden. De reden? Ljouwert telt maar liefst 617 rijksmonumenten, dus tijdens de vaartocht door de stad valt er van alles te zien.
greenjoy.nl

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenKristel Steenbergen (Illustraties)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden