Schiereiland in de zon: ontdek het Griekse Chalkidiki

Deel dit artikel:

Hoewel Chalkidiki gewoon het Griekse vasteland is, waan je je er op een eiland. Vanaf de groene heuvels kijk je uit over vissersdorpjes en de eindeloze kust. En Thessaloniki ligt op een steenworp afstand.

Met een meer dan vijfhonderd kilometer lange kustlijn vol witte stranden en de helderblauwe Egeïsche zee is Chalkidiki van oudsher het toevluchtsoord voor de stedelingen uit Thessaloniki.

Gek op Chalkidiki

Het drievingerige schiereiland ligt net onder de stad, in het noorden van Griekenland. De drie landtongen zijn Kassandra, Sithonia en monnikenstaat Athos, waarvan Sitonia zonder twijfel het mooist is. Het landschap is er sappig en groen, met volop olijf- en naaldbomen, de stadjes ongepolijst en de kustlijn een aaneenschakeling van verborgen baaitjes. Op zoek naar een fijn strand? Het ondiepe water en de relaxte strandbarretjes van Vourvourou zijn favoriet bij locals. Liever wat exclusiever? De elite strijkt graag neer op de tropisch ogende 
stranden van het eilandje Diaporos.

Verboden voor vrouwen

Het is voor mannen al knap lastig om 
te worden toegelaten in de Grieks Orthodoxe monnikenrepubliek Athos, die hebben sowieso een visum nodig, maar voor vrouwen is het compleet 
onmogelijk. Ze zijn er verboden sinds de elfde eeuw! De monniken gingen zelfs zo ver dat alle vrouwtjesdieren werden 
afgevoerd, met uitzonderingen van de kippen – want zonder eieren konden ze niet leven. Mocht je toch de behoefte voelen de schoonheid van de verschillende kloosters te aanschouwen, maak dan een vaartocht rondom het republiekje. Maar blijf wel op vijfhonderd meter uit de kust, want de aanblik op een vrouw zonder aureool kan dit 
mannenvolk niet aan.

Van Acropolis naar Aristoteles

Thessaloniki is niet van gisteren. Integendeel, de stad werd in het jaar 315 door de Romeinen gesticht en groeide uit tot belangrijke zeehaven waar meerdere overheersers hun stempel op hebben gedrukt. Wie een wandeling door de geschiedenis wil maken, klimt allereerst naar het hoogste punt, de Acropolis waarop de onverwoestbare torens en stadsmuren van het Heptapyrgion staan. De fortificatie stamt nog uit Byzantijnse en Ottomaanse tijd en werd door de Turken als gevangenis gebruikt.

Tegenwoordig ben je gelukkig vrij te gaan en staan waar je maar wilt. Het is vooral een prachtplek om met een drankje van stad en zee bij ondergaande zon te genieten. Via kronkelstraatjes daal je van de oude bovenstad af naar de moderne stad. Bewonder onderweg de mozaïeken in de Rotonda en slenter 
vervolgens richting zeeboulevard waar ook het bekendste bouwwerk van de stad – de Witte Toren – staat. Vanaf de vijftiende-eeuwse verdedigingstoren is het dan nog maar een kippeneindje naar de terrasjes van Aristoteles plein.

Aan tafel in Thessaloniki

 • The Blue Cup Cafe: voor verrukkelijke koffie op sfeervolle binnenplaats.
  thebluecup.gr
 • Terkenlis: voor de beste Tsoureki (Grieks gebakje) van Thessaloniki.
  terkenlis.gr
 • Ypsilon: leuk van koffie- tot borreltijd. Het creatieve café laat zien dat de stad hip en hedendaags is.
  facebook.com/ypsilonproject/
 • Orizontes Roof Garden restaurant: we waren al om bij het vooruitzicht van dakterras. En inderdaad: je eet hier met uitzicht over zee.
  electrahotels.gr

Cultuurtrip

Thessaloniki wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Griekenland. 
En terecht; aan musea geen gebrek!

 • Het archeologisch Museum. Ontdek het Thessaloniki uit de klassieke oudheid.

  amth.gr/en

 • Museum of Byzantine Culture. Bewonder de cultuurschatten: fresco’s, mozaïeken en schitterende sieraden.

  mbp.gr/en

 • Thessaloniki Museum of Photography. Een collectie met historische foto’s waarin de brede geschiedenis van Griekenland wordt belicht.

  thmphoto.gr

 • Contemporary Art Centre of Thessaloniki. Hét podium voor hedendaagse, vooral Griekse kunst.

  cact.gr/en

Zin in een potje speleologie?

Op de hellingen van de Katsika-berg ligt de Petralona-grot, een indrukwekkend gangenstelsel van ruim tienduizend vierkante meter. Pas in 1959 werd hij opnieuw ontdekt, later gevolgd door ontdekking van de oudste mensenresten (uit 700.000 jaar voor Christus!) van Griekenland. De archeologische schatten liggen tegenwoordig veilig in het naastgelegen museum en de grot bezoek je voor zijn wonderschone stalactieten en stalagmieten.
petralona-cave.gr

Bekijk onze aanbieding van een 8-daagse rondreis vanaf €499 p.p. nu op margriet.nl/thessaloniki.

Tekst | Roos Stalpers en Fee van ’t Veen
Fotografie | Elise Yuksel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief