Margriet logo
header puber perikelen juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Zoonlief is opeens uiterst behulpzaam, hij stofzuigt zelfs zijn kamer’

Hoe een leuk meisje in meerdere opzichten een positief effect kan hebben op je puberzoon.

“Wat doet híj nou joh? Doet-ie dat altijd uit zichzelf?” Mijn schoonzus stoot me aan en praat tegen me op een zacht samenzweerderig toontje. Ze knikt richting mijn zoon, die ik helemaal niet binnen had horen komen en die de vaatwasser uit staat te ruimen. Met een stapel schone borden loopt hij naar de kast.

Sinds een week of drie kijk ik niet meer op van een dergelijke actie van hem. Hij is uiterst behulpzaam in huis en belt soms zelfs op weg naar huis of-ie nog een boodschap moet halen. Hoera, zou de tijd van alles tien keer moeten vragen voor er überhaupt énige reactie komt dan voorbij zijn? Zoonlief heeft in de gaten dat we het over hem hebben, maakt de klus af en weg is -ie, naar boven. Waarschijnlijk bellen met het meisje over wie het toevalligerwijs ook sinds een week of drie wel erg vaak gaat.

Zoon heeft een ‘fling’

O, nee toch niet. Ik hoor het geluid van de stofzuiger. Nu stoot ik op mijn beurt mijn schoonzus aan. “Moet je horen wat-ie nu aan het doen is.” Ze spitst haar oren en een haar mond valt open van verbazing. “Niet waar!” Ik knik: “Yep, hij stofzuigt ook zijn kamer elke dag én maakt zijn bed op…” Mijn schoonzus weet niet hoe ze het heeft en zegt: “Mag ik het even gaan filmen, dan kan ik thuis aan die twee van mij laten zien hoe het ook kan.”

Als ik haar vertel over het meisje met wie hij een, om in het taalgebruik van mijn zoon te blijven, fling heeft, slaakt ze een zucht van opluchting. “Ooooo, dat verklaart een hoop. Wacht maar.”

Relatie of praten?

Als ik een paar weken later een duidelijke terugval zie in het spontaan oppakken van huishoudelijke klussen, het weer minder botert tussen hem en zijn zus en hij ook weer stoer loopt te doen met zijn boyz, besluit ik te vragen hoe het met dat ene meisje gaat. Prima, geen relatie meer – relatie, relatie, je bent net vijftien! – en een vriend van hem doet irritant met haar. Of-ie jaloers is, vraag ik. Nee, écht niet. Hij praatte toch alweer met een ander meisje. “O, leuk, waar hebben jullie het dan over?” vraag ik. Djiezz ik begrijp ook helemaal níks. “Práten betekent dat je iemand leuk vindt, maar dat je nog geen fling hebt.”

Zucht, ik begrijp er inderdaad niks van. Hopelijk gaan ze snel meer doen dan praten. En gaat-ie weer uit zichzelf de vaatwasser uitruimen.

Mascha Stekelenburgredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden