Header Puberperikelen NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Slapeloze nachten 2.0: ‘Jemig, wat is-ie weer laat. Er zal toch niks gebeurd zijn?’

Als je kind in de puberteit is, ligt het tijdperk van gebroken nachten heel ver achter je. Althans, dat dácht Anna.

Er is weinig zo vertederend als kersverse ouders van wie het babygeluk afdruipt terwijl ze staan te tollen op hun benen. Zó gelukkig, maar ook zó moe. Als je ze ermee ziet worstelen in hun Instagramwaardig ingerichte babykamers bekruipt je zowel een gevoel van mededogen als van opluchting: gelukkig ligt dát achter me.

Denk je. Want als het gewone doorslapen zich in de puberteit heeft doorontwikkeld tot Het Grote Doorslapen waarbij slaapmarathons van tien uur geen uitzondering zijn, blijkt tegelijkertijd het moment aangebroken te zijn waarop je zelf allesbehalve nog doorslaapt. Omdat je puber als het even kan de hort op is, en je geen idee hebt wanneer hij thuiskomt.

Pubernachten duren lang

Een zomervakantie die wordt ingeluid met een eindexamen en daarom al in mei begint, helpt daarbij niet. Op het vakantiebaantje en wat huishoudelijke taken na, hoeft er weinig en dus is er alle tijd om er ’s avonds op uit te gaan. Hangen in het park, eten bij Emma, chillen bij Bo, barbecue hier, feestje daar: het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, maar in puberland is altijd wat te doen. Wat dat betreft ben ik blij dat de scholen weer zijn begonnen en hij doordeweeks om 12 uur in bed moet liggen. Dat scheelt weer, want de nachten waarop ik lig te wachten tot hij thuis is, duren láng.

Totdat ik hoor dat hij - ráng - zijn fiets in de berging zet en daarna in de keuken zijn nachthonger te lijf gaat door tosti’s, gebakken eieren en noodles te maken, slaap ik onrustig. Zomaar een doorwaakte nacht.

Waar blíjft dat joch!

00.41 uur. Hoor ik hem nou? Mmm, nee, het is nu weer stil, het zal de buurvrouw wel zijn geweest.

Klein slaapje.

02.14 uur. Hoorde ik nu een appje? Even kijken. Nee. Even naar de wc. Zijn tandenborstel is nog droog, dus hij is nog niet thuis. Jemig, wat is-ie weer laat. Er zal toch niks gebeurd zijn?

02.59 uur. Shit, nog steeds wakker. En nog steeds geen kind. Waar blíjft dat joch! Als hij nog maar heel is! Even appen. Kan ik meteen zeggen dat-ie wel stil moet doen als hij thuiskomt. Ik moet morgen vroeg op!

03.02 uur. Appje terug. ‘Jess doek, moeders. Kom zo nr huis.’

04.13 uur. Wat hoor ik allemaal?! O, gelukkig, hij is thuis. Nou he he, poeh-poeh, het zal tijd worden. Toch lekker dat-ie er weer is, ongedeerd en wel. Nog ruim twee uur te gaan voordat ik weer op moet, ik hoop dat ik nog in slaap val!

04.31 uur. ‘Jemig, kan je niet iets stiller doen! Ik probeer nog even wat te slapen! Ik moet morgen werken!’

06.45 uur. Hè, wat? O, de wekker. Mmm, toch nog even in slaap gevallen kennelijk. Meevaller!

06.47 uur. Even voelen aan zijn tandenborstel. Nog droog. Zeker weer ‘te moe’ om zijn tanden te poetsen voor het slapengaan. Als hij gaatjes heeft, mag-ie zelf de rekening betalen!

Anna van BeersenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden