header puber perikelen juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ook al weet ik dat het beter is van niet: ik ga tóch weer helpen’

Pubers en fietsen, geen goede combi. Althans, dat is de ervaring van Barbara.

Er was weer eens een ketting van een fiets. Het ging om de tweedehands fiets van dochterlief, die we samen hadden gekocht - oude was gestolen - en waarmee ze na een paar maanden terug zou gaan voor het smeren van de ketting. Gratis onderhoudsbeurt.

Maar ja, je raadt het al, vergeten. Dus die ketting hing op halfzeven en ging er telkens af. “Breng je fiets dan even weg, dan is het zo gepiept,” zei ik nog. Tegen dovemansoren. In de tussentijd werd er óf gelopen, óf van een vriendin een fiets geleend (de mijne krijgt ze niet meer, want die is al een keer gestolen - waarschijnlijk sleuteltje erin laten zitten).

Kapotte trapas

Na een week of twee leek het haar toch wel handig om haar fiets te laten maken, dus ging ze op pad. Ik kreeg einde middag een appje: ‘Drie fietsenmakers zeggen dat ik beter een nieuwe fiets kan kopen, want de trapas is ook stuk.’ Uiteindelijk had ze haar fiets bij de derde fietsenmaker laten staan. Ze zou het kettingslot eraf halen voor haar 'nieuwe’ fiets. Én we maakten de afspraak dat zij zelf zou gaan zoeken naar een goede tweedehandse, bij een fietsenmaker of op Marktplaats. Dan zouden we gaan vergelijken en een keuze maken.

Toch weer helpen

Na een week was er nog niets gebeurd. “Heb je nou al geïnformeerd voor een fiets?” vroeg ik een paar keer. Natuurlijk had ze dat nog niet gedaan. En wat is dat dan toch stom: ook al is het niet mijn probleem en leert ze er veel meer van als ze het zelf moet doen, ik ga tóch weer helpen. Ik had ondertussen namelijk ergens een prima tweedehands fiets gezien - alleen zonder extra slot – dus dat liet ik haar weten. Diezelfde middag had ze haar fiets. Zij blij, ik blij.

“Heb je je kettingslot wel even van je oude fiets gehaald en om de nieuwe gedaan? Anders wordt-ie zó weer gejat. Wat zeg je? O, je bent het sleuteltje kwijt…”

En dat dan een paar keer per jaar. En met twee kinderen. Zucht…

Barbara Buremaredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden