Header Puberperikelen NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Of ik zin had in seks, vroeg die engnek. Ik moet er niet aan denken dat dit ook mijn dochter kan overkomen

De hele zomer heeft Maartjes vijftienjarige dochter heen en weer gependeld tussen werk en haar vriendinnen. Maar nu het vroeger donker begint te worden, vindt Maartje dat helemaal geen prettig idee...

“Ben je voor het donker thuis?”

“Nee, natuurlijk niet!”

“Je kan echt niet alleen langs het bos fietsen als het al donker is.”

“Het wordt om half negen al donker, dan heb ik maar een uur! Ik kan toch met je bellen?”

“Nee, natuurlijk niet! Je mag niet bellen in het verkeer.”

Dus spreken we af dat dochter appt wanneer ze naar huis komt en dan haar live locatie aanzet.

Onbereikbaar

In theorie. Want om half elf ’s avonds heeft dochter nog steeds niet geappt en het is inmiddels stikdonker. Laat staan dat ze de live locatie op haar iPhone heeft aangezet zodat ik kan zien waar ze uithangt. Daar gaan we weer. Ik bel haar, maar weet dat ze de eerste keren niet eens de moeite neemt om haar telefoon op te nemen (gek, want normaliter zit dat apparaat aan haar hand vastgeplakt) en dat ze pas na herhaaldelijk bellen geïrriteerd opneemt. Vervolgens volgt er een of andere halfbakken smoes, waarna de discussie over naar huis fietsen in het donker weer helemaal opnieuw kan beginnen.

Vroeger donker

Ze is vijftien, heeft een bijbaantje achter de bar in een Italiaans restaurant in de stad en vriendinnen die aan de andere kant van het dorp wonen. Gedurende de hele zomervakantie fietste mijn dochter op en neer tussen huis, werk en haar vriendinnen. Omdat we in een bosrijk gebied wonen, fietst ze regelmatig langs bossages. Iets wat zijzelf helemaal niet vervelend of eng vindt. Toch fietst mijn man haar steevast tegemoet als het al donker is. Maar nu het al vroeger donker begint te worden, start hier het probleem.

Aangesproken

Afgelopen weekend werd ik tijdens dezelfde rit uit de stad, na een avondje uit eten met vriendinnen, aangesproken door een man. Of ik zin had in seks. Nou ben ik niet bang aangelegd, dus terwijl hij me op de fiets inhaalde heb ik hem vriendelijk bedankt voor het aanbod. Maar toen deze grensoverschrijdende engnek voor me ging fietsen en aangaf dat hij het een gemiste kans vond, werd ik bang. Wat als hij plotseling zou remmen? Wat als hij niet door zou fietsen? De verschillende scenario’s flitsten door mijn hoofd. Dus greep ik naar het kettingslot in het fietskratje voor me. Op dat moment sloeg de (overigens opvallend jonge) man af, zomaar een straat in.

Opvoeden is fietsen

Ik moet er niet aan denken dat dit mijn dochter overkomt. Dus op het moment dat ze na het avondeten zegt dat ze nog even naar haar vriendin fietst, beginnen bij mij de zorgen. ‘Opvoeden is loslaten’, luidt het aloude cliché, maar de tijden veranderen en voor mijn gevoel is het er voor vrouwen niet bepaald veiliger op geworden. Ik ben bang dat het niet de laatste keer is dat mijn man vanavond op zijn fiets stapt.

Maartje VerhoefRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden