null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Mijn dochter zou in de sales moeten gaan. Die verkoopt je je eigen tas nog met een briljant verhaal’

Als het woord ‘smoesjes’ nog niet bestond, had de dochter van Josephine het wel bedacht. Ze heeft namelijk altijd wel een goede verklaring waarom ze iets niet wil of niet heeft gedaan.

Wat word ik er soms moe van. Dat eeuwige ‘gedoe’ met mijn pubermeisje. De avonden vind ik nog tot daaraan toe, maar in de ochtenden de sfeer verpesten vind ik zo’n onprettige start van de dag. Klein voorbeeld. Het is rond half acht, de tweeling zit met hun ontbijt aan tafel en ik sta hun broodtrommels te vullen als mijn dochter onze woonkeuken in komt met de vraag: ‘Hoe zie ik eruit?’ En zonder erbij na te denken doe ik het dus fout. Ik kijk even vluchtig en zeg: ‘Prima!’ Misseboel. ‘Prima? PRI-MA? Ja, daar doe ik het dus niet voor hè. Zo kan ik niet naar school!’ Jeetje… Steun, kreun, zucht, met deuren gooien en stampvoetend de trap weer op naar boven. Terwijl ze vorige week gewoon in deze zelfde outfit naar school is geweest, laat ze me nu verbijsterd achter.

Briljante smoesjes

Zo zijn er ook geregeld fitties over sleutels die kwijt zijn, boeken die ze niet kan vinden en ga zo maar door. Het is altijd vlak voordat ze de deur uit moet, wat het stresslevel altijd nog extra omhoog brengt. Het is nooit haar schuld, uiteraard. Het zijn altijd anderen. Bij dingen die misgaan komt er steevast een briljant verhaal. Ze zou in de sales moeten gaan. Mijn dochter verkoopt je je eigen tas nog. Echt waar. Zo hoor ik geregeld: ‘Maar de hele klas had een onvoldoende.’ Of: ‘Ik wilde het wel doen, maar de vibes waren niet juist.’ En van de week zei ze nog: ‘Ik voel deze dag niet,’ toen ik vroeg waarom ze niet naar school kon. O, en over haar telefoon die mee móét naar haar slaapkamer, want ze gebruikt hem namelijk als wekker: ‘Dat doe jij toch ook, mam?’

Code voor schermtijd

Dat met de telefoon is inmiddels opgelost en daarmee het avondgedoe ook en daar ben ik best trots op. Want wat is die telefoon belangrijk en wat zorgt dat ding voor een hoop ellende. Sinds kort is die ellende dus voorbij, want ik heb op haar telefoon een aparte code voor schermtijd ingevoerd. De gewone code weet zij alleen, helaas, dus die moest ze onder dwang invoeren. Maar als je dan naar instellingen gaat, kun je bij schermtijd een aparte code invoeren en dat heb ik dus gedaan. Nu kan mevrouw vanaf tien uur in de avond tot zeven uur in de ochtend niet meer op haar telefoon. Voor Magister (school) en een paar telefoonnummers (voor noodgevallen) maakte ik een uitzondering. Wat een rust! Er zit dan namelijk niets anders op dan maar te gaan slapen. Zo fijn! Beste keus ooit. Ik kan het iedereen aanraden.

Josephine van LaarRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden