Margriet logo
Header Puberperikelen nov22 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ken je de mop van die vriendengroep die op wintersport ging?

Anna bedenkt zich hoe heerlijk het moet zijn om verlost te zijn van het ouderlijk gezag als je achttien bent, zoals haar zoon. Gaan en staan waar je wilt, je eigen beslissingen nemen én alles zelf regelen. Zoals de vakantie. Leve de vrijheid!

Puberzoon is achttien geworden en dan verandert er een heleboel. Ik heb geen toegang meer tot de cijferapp Magister en kan dus niet meer checken of zijn cijfers zo rooskleurig zijn als hij voorspiegelt. Zijn ziektekostenverzekering is niet meer gratis. En hij mag opeens van alles, zoals stemmen, alcohol kopen en uitgaan. Mits hij zijn ID-kaart niet voor de zoveelste keer kwijt is - ons warhoofd is inmiddels aan zijn vierde exemplaar toe, de laatste die de overheid hem zal verstrekken. Er zit een grens aan de hoeveelheid reisdocumenten die een burger kan krijgen.

Een unaniem belachelijk groot succes

Kortom: mooie tijden als je achttien bent. Vrijheid! Eigen keuze! Zelf doen! En wat is een fijnere gelegenheid om die zelfstandigheid te vieren dan met een vakantie. Deze zomer heeft hij al kunnen oefenen tijdens een eindexamenreis naar Split, die unaniem een belachelijk groot succes was. Dus het is tijd voor het echte werk: met zijn zes beste vrienden op wintersport.

Van zijn bijbaantje heeft hij een aardig reisbudget bij elkaar gespaard, man en ik besluiten zijn skilessen vooraf te sponsoren. Zoonlief is weliswaar al twee keer op wintersport geweest, maar beide keren kwam hij ten val, waarbij ook gips in het spel was. Onze thrillseeker kan maar beter een beetje goed voorbereid zijn.

Twintig jaar oude Toyota Starlet

De voorbereidingen; daar zijn de heren vanaf september maar wat druk mee. Er wordt wat af geappt en gechat. Elke zondagmiddag komen ze bij elkaar ‘om de vakantie te boeken.’

Keuzes, keuzes. Wordt het Zwitserland, Oostenrijk of toch Italië? Gaan ze met het vliegtuig, de trein, de bus of toch de twintig jaar oude Toyota Starlet van vriend S. die net zijn rijbewijs heeft gehaald? Over de laatste optie spreken we ons veto uit. Los van het feit dat zeven man van bijna twee meter daar met geen mogelijkheid in past, is S. de enige die al zijn rijbewijs heeft. We zien onze geest al dwalen.

Een paar hickups

Inmiddels is de herfstvakantie al begonnen en is er nog steeds niets geboekt. Er hebben zich een paar hickups aangediend. Vriend O. blijkt alleen te mogen als hij zijn onvoldoendes heeft weggewerkt. Vriend P. heeft een cashflowprobleempje. En vriend B. blijkt iets teveel afspraken met zijn ouders te hebben geschonden en heeft überhaupt nog geen toestemming om te vertrekken.

Ach, hoe anders verliepen de voorbereidingen van de eindexamenreis, die hadden de meereizende meisjes namelijk naar zich toegetrokken. Van vertrek tot terugreis en alle tussengelegen zaken; alles was tot in de puntjes geregeld. Alle meereizende jongemannen hadden nergens omkijken naar. Als het om planning en organisatie gaat, blijkt het rollenpatroon hardnekkig.

Alle seinen op groen

Ken je die mop van die vriendengroep die op wintersport ging? Ze gingen niet. Want toen alle seinen eindelijk op groen stonden, zat alles vol. Er viel niks meer te boeken voor een groep van zeven jongemannen. Dag wintersport.

Hoe het afliep? In het eerste weekend van dit jaar stapte het gezelschap op een Flixbus naar Antwerpen en logeerde in het allerlaatste appartement dat nog vrij was op Airbnb. Alles ging goed. Alleen jammer dat op zaterdagavond alle clubs op hun lijstje gesloten waren, naar verluidt omdat dat altijd zo is als studenten die week erna tentamens hebben. Foutje in de planning.

Anna van BeersenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden