Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Die geleende kleren kunnen dus maandenlang in de kast liggen’

De dochter van Barbara leent heel veel kleren van vriendinnen, voor haar de normaalste zaak van de wereld. Maar Barbara krijgt het er een beetje benauwd van.

Geleend

‘Hé wat een leuke trui heb je aan, is die nieuw?’ vraag ik mijn zestienjarige dochter.

‘Nee, die is van Joos, ik leen hem alleen even.’ Wat aardig van Josselin, denk ik. En tuurlijk zit er ook iets van aardigheid in, je leent geen kleren uit aan iemand die je niet kunt luchten of zien. Maar dit is iets anders. Het is een ding dat meiden én ook jongens tegenwoordig doen. Tenminste, in haar omgeving. Het hoort er helemaal bij en is heel normaal.

Onbekende kleren

Als ik denk aan mijn eigen puberteit, kan ik me niet herinneren dat ik zo vaak kleren leende van vriendinnen. Amper eigenlijk. Tegenwoordig vind ik dus telkens truien en broeken en shirtjes in de was die me niet bekend voorkomen. En ik heb het daar toch een beetje moeilijk mee. Dat zit zo.

Onrustig

Wat ik heb meegekregen van huis uit is dat je, als je iets leent van iemand, het diezelfde week of in elk geval die week erna teruggeeft. Maar deze dingen, die kleren, die kunnen dus gerust maandenlang in de kast liggen en gedragen worden. En dan komt er op een gegeven moment weer een ‘swap’. Maar daar word ik dus ontzettend onrustig van.

Nieuwe garderobe

Op zich is het natuurlijk een leuk iets, dat uitlenen. Zonder dat je een cent uitgeeft, heb je weer eens een andere garderobe in de kast hangen. Heel nuttig en goed. En als het dan zover is dat er over en weer kleren teruggegeven worden, slaak ik een zucht van verlichting. Pff, gelukkig goed gegaan. Want naast dat ik moeite blijf houden met iets lenen en het maanden later pas teruggeven, is er nog iets anders…

Scheuren en vlekken

‘Mam, kun jij die scheur in deze spijkerbroek misschien maken? Hij is van Jane en ik heb hem al twee maanden maar ze wil hem terug.’ Help! Ja, en nu word ík aangewezen als de oplosser van het probleem. Lekker dan. En dat gebeurt ook met vlekken die er nog in zitten als dat leuke truitje of topje uit de was komt. Ik zal eens vragen of ze daar iets voor hebben, een clausule of zo. Dat als jij een broek terugkrijgt met een scheur je ook iets van die ander met een niet te verwijderen vlek terug mag geven. Klinkt best eerlijk, toch?

Barbara Buremaredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden