Header Puberperikelen nov22 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

De troep in mijn dochters slaapkamer is een doorn in het oog. Totdat er een oplossing tot mij kwam

Josephine werd gék van de troep op de slaapkamer van haar puberdochter. Via een pubercoach kwam ze tot de perfecte oplossing voor dit probleem.

Het zal geen verrassing zijn dat mijn grootste irritatiepunt inzake mijn pubermeisje de vreselijke troep op haar slaapkamer is. Wat een zwijnenstal! De door mij met zorg uitgezochte houten vloer is niet meer te zien, zoveel kleding en spullen slingeren er rond. Daartussen bakjes met opgedroogde yoghurt, glazen met restjes dubieuze vloeistof, borden met restjes eten en opengescheurde verpakkingen van chips en chocola. Een ware doorn in het oog, elke dag weer.

De oplossing

Maar daar kwam zowaar de oplossing tot mij. Ik volg al een tijdje een pubercoach via sociale media en ik word daar heel rustig van. Het is namelijk heel normaal, zegt zij, al die troep en dat pubergedrag. Ik moet vooral keuzes maken in waar ik wel en niet over zeur. Ok, dat kan ik. Maar tipt ze, als het echt heel erg wordt op de slaapkamer adviseer ik je wilde rijst te kopen. Dat lijkt namelijk heel erg op muizenkorrels. Je strooit hier en daar wat. Werkt gegarandeerd.

De uitvoering

Ik ging heel zorgvuldig te werk. Eerst meldde ik zo tussendoor heel nonchalant dat ik beneden muizenkeutels had gezien. “Tja, het wordt slechter weer hè, en dan komen ze naar binnen. Want daar is het warm en er is eten. Dus extra goed opletten met wat je rond laat slingeren.” Dit had natuurlijk geen effect. Twee weken later tijdens het boodschappen doen komt mijn meneer ineens heel enthousiast met een pak wilde rijst aanzetten. Goed idee! We namen het pak mee en gingen meteen richting haar slaapkamer. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het wat had overdreven. Overal waar iets van eten lag heb ik rijkelijk gestrooid met de rijst. Tevreden trok ik de deur achter met dicht.

Hysterisch

De puber kwam uit school en ging meteen richting slaapkamer. Mooi! dacht ik nog, maar niets…Ook ’s avonds niets… Teleurgesteld ging ik rond elf uur slapen. Een uur later, ik zat net in mijn eerste slaap, gilt ze me wakker. Hysterisch was ze en ze stond onderaan mijn trap te schreeuwen: “Ik heb muizen! En ik ga hier dus niet meer slapen he mam. Ik ga wel beneden op de bank.”

Even overwoog ik het te zeggen van die rijst want je wilt vooral doorslapen, maar ik hield mijn mond. Ik hoorde haar in de weer. Opruimen, telefoneren, stofzuigen. Ik heb zo ongeveer de hele nacht niet geslapen maar het had wel effect. Heel de kamer schoon en netjes! ’s Ochtends bleek dat ze haar vader om 2 uur ’s nachts uit bed had gebeld in paniek en ook mijn vader had eraan moeten geloven. Die kwam ’s ochtends met een bak muizengif in volledige paniek aanzetten. Ik heb het aan hem verteld maar verder aan helemaal niemand. Het is nog steeds, soort van, netjes op haar kamer maar als het weer uit de hand loopt strooi ik gewoon weer een beetje rijst...

Josephine van LaarRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden