null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Zou je iemand aanspreken op ongepaste opmerkingen?

De omstreden uitspraken van Johan Derksen leken een einde te hebben gemaakt aan het tv-programma Vandaag Inside. Toch werd woensdag bekend dat Vandaag Inside met Derksen terugkeert op televisie, meldt het AD. Het schokkende verhaal van Derksen en het gelach aan tafel zorgden eerder voor veel verontwaardiging.

null Beeld
  • Tijdens de uitzending van Vandaag Inside vertelde Johan Derksen hoe hij in de jaren zeventig een kaars tussen de benen van een dronken, bewusteloze vrouw stak. Dit leidde tot flinke ophef.
  • Het is niet de eerste keer dat het programma onder vuur komt te liggen. Eerder gebeurde dit onder andere na racistische uitspraken over rapper Akwasi.
  • Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 42% het terecht vindt dat Johan Derksen aan de schandpaal werd genageld. 53% vindt de ophef overdreven.
  • De uitzending waarin Derksen aankondigde te stoppen trok meer dan 1,3 miljoen kijkers.

    Bronnen: EenVandaag, nu.nl.
null Beeld

Lezeres Martine Windt

“Absoluut. Ik vond het afgrijselijk om te zien hoe het er die avond aan toeging. De mensen die erbij zaten hadden er tijdens de uitzending direct iets van moeten zeggen.”

Lezeres Cora Dorrestijn

“We zouden dat allemaal moeten doen. Er eerlijk voor uitkomen wat je in het verleden verkeerd hebt gedaan, is prima, maar niet met z’n allen erom lachen en het bagatelliseren.”

Lezeres Ethel Decock

“Ja natuurlijk. Ze proberen op deze manier in de belangstelling te staan, dat is niet iets om trots op te zijn.”

Seksuoloog Yuri Ohlrichs van kenniscentrum Rutgers in RTL Nieuws

“Als iemand had gezegd dat het niet om te lachen was, maak je het bespreekbaar. Ook al is dat niet makkelijk, het is toch belangrijk om je als omstander uit te spreken, want alleen zo kunnen we samen een verandering teweegbrengen.”

Jacqueline Kleijer, jeugdhulpverlener en gastdocent seksueel grensoverschrijdend gedrag, in EenVandaag

“Ik vind het jammer dat het programma is gestopt. Het gesprek over de uitspraken is hierdoor niet afgemaakt. Het is zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.”

Lezeres Conny Gerritsen

“Dat erom werd gelachen, vind ik absoluut niet kunnen. Op deze manier wordt het slachtoffer en hetgeen Johan heeft gedaan, weggemoffeld. Dat vind ik onacceptabel.”

Lezeres Carla de Blaas

“Je moet iets zeggen. Anders krijg je er later spijt van dat je toen niet je mond opendeed.”

Lezeres Henny van Beek

“Als mensen er een lolletje van maken, zoals hier is gebeurd, zou ik ze daarop aanspreken. Ik vind dat zo ongepast.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden