Margriet logo
Zo vierden jullie vroeger Kerstmis thuis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo vierden jullie vroeger Kerstmis thuis

Kerstmis is voor velen een feest van tradities en mooie herinneringen. Misschien eet je al sinds je jeugd konijn op eerste kerstdag of had je altijd een boom bedolven onder het engelenhaar. We vroegen aan de lezeressen op onze Facebookpagina welke herinneringen zij hebben aan hun kerstboom van vroeger en wat er altijd op tafel stond tijdens het kerstdiner.

Kerstbomen van vroeger

Conny Gerritsen had vroeger altijd een hele bonte boom. “Mijn ouders lieten mij en mijn jongere broertje de boom altijd optuigen in allerlei kleuren. Ook onze eigen papieren engeltjes of andere werkstukjes die we op school hadden gemaakt eindigden in de boom.” Bij Hanny Sengers werd de boom opgezet wanneer zij in bed lag. “Dan rook je de volgende ochtend de heerlijke geur van de boom. We hadden gekleurde lichtjes, gekleurde ballen en een prachtige stal erbij. De beelden van de stal heb ik nog als erfenis en worden elk jaar weer neergezet.” Ook Mary van der Schans had in de jaren zestig, toen ze een jaar of twaalf was, al gekleurde lichtjes in huis. “We hingen veel engelenhaar over de lichtjes, dan glinsterde alles zo mooi. Ik heb de lichtjes anno 2022 nog steeds en ben er ontzettend trots op.”

Brandende bomen

Iedereen had vroeger, voor het geval de boom in brand vloog door de kaarsjes, een emmertje water naast de boom had staan. Joyce Cheong heeft hier nog heldere herinneringen aan. “In Suriname hadden we met kerst ook altijd een boom met mooie gekleurde ballen en natuurlijk ook met kaarsjes aan van die klemmetjes. Naast die boom had mijn moeder altijd een emmer water staan.” Toch ging het op een avond mis. “Ik zie het nog zo voor me dat die boom in de fik vloog. Mijn vader gooide de boom gelijk door het raam naar buiten en mijn moeder probeerde met de emmer water het vuur te blussen… Gelukkig hadden we het kerststalletje nog.”

Uitgebreid koken

Bij Rita ten Voorde thuis werd er altijd uitgebreid gekookt. “Soep, zelfgemaakte rundvleessalade, zelf gepaneerde schnitzels, een heerlijk gebakken rollade, stoofpeertjes en ijstaart van Van der Poel.” Caroline Klooster heeft van het kerstdiner uit haar jeugd een echte traditie gemaakt. “We aten altijd soep, rollade, boontjes, appelmoes en ijs. Nu, vijftig jaar later, maak ik het nog steeds klaar.”

Ook Marian Croes heeft warme herinneringen aan de kerst van vroeger. “Wij aten altijd een garnalencocktail, konijn en ijstaart. De garnalen werden dan door mijn moeder gepeld.” Bij Jacqueline Tenneij was het een traditionele kerst. “Op kerstavond, na de nachtmis, aten we brood met worst, een traditie binnen het katholieke geloof. Eerste kerstdag was het geheel volgens Limburgse traditie: konijn in het zuur.”

Wil je meepraten met Margriet? We vragen regelmatig om mooie herinneringen, leuke tips en grappige verhalen op onze Facebookpagina of via margriet.nl/praatmee.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden