Margriet logo
Wijsheid van vroeger: déze wijze spreuken van (groot)ouders kennen jullie nog Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wijsheid van vroeger: déze wijze spreuken van (groot)ouders kennen jullie nog

“Het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel vanzelf gaan”, “Niet een hand vol, maar een land vol!” en “Kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt ernaast”. Je nam ze vroeger waarschijnlijk niet zo serieus, maar nu weet je dat de wijze spreuken van je (groot)ouder wel een kern van waarheid bevatten.

Aan welke wijsheden van vroeger denk je nog regelmatig terug?

Wijze uitspraken

Zeker als dwarse pubers konden we waar weinig waarheid zien in de uitspraken van onze ouders, grootouders en wijze ooms en tantes. Maar hoor je jezelf die oude sentimenten nu ook steeds vaker herhalen? Er blijkt in die spreuken toch wel een kern van waarheid te zitten, merken we nu we ouder worden.

Herinneringen

Op facebook.com/MargrietNL vroegen we naar jullie herinneringen aan de wijze uitspraken van (groot)ouders. Een greep uit de reacties:

  • Ria van Keulen: “‘Van het concert des levens, krijgt niemand een program’ was een klassieke uitspraak van mijn moeder. Er nu ik ouder word, zie ik dat het waar is.”
  • Linda de Pee: “Wijze woorden van mijn moeder, waar ik tijdens een piekermoment nog vaak aan denk: ‘Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest, maar nooit op komt dagen’.”
  • José Hindriks-Mijnsbergen: “Mijn vader zei altijd: ‘Zet je toch niet in de derde versnelling, voor je je hersenen hebt gestart’. Een uitspraak die goed bij mij paste omdat ik zo’n flapuit was, maar tegenwoordig voor veel mensen van toepassing is.”
  • Marij Meuffels: “‘Je blijft leren tot je vingers even lang zijn’, voor altijd dus. Een uitspraak van mijn moeder en die ik zelf nog vaak herhaal.”
  • Tineke van der Haar: “Mijn vader leerde me de volgende uitspraak: ‘Als je met je hobby je geld verdient, hoef je nooit te werken’. Het heeft jaren geduurd eer ik het begreep, maar wat had die man gelijk.”
  • Truus Veldhuis: “Mijn moeder zei: ‘Andermans brieven zijn donker te lezen’. Daarmee bedoelde ze dat je nooit het fijne van een verhaal te weten komt, en je dus niet moet oordelen.”

Welke wijze uitspraken en spreuken van je (groot)ouders kun jij je nog herinneren? Laat het ons weten via margriet.nl/reageer.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden