Margriet logo
Weet je nog? Deze mensen kwamen vroeger allemaal langs de deur Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Weet je nog? Déze mensen kwamen vroeger allemaal langs de deur

Tegenwoordig gaan we voor de boodschappen vooral naar de supermarkt, maar vroeger was dat wel anders. De bakker, groenteman en de melkboer; ze belden gewoon aan om hun spullen te verkopen. En ken je ook de SRV-wagen nog? De deurbel bleef maar rinkelen, jaren geleden.

Wat weet jij er nog van?

1. De melkboer

Toen we op facebook.nl/margrietNL vroegen wat jullie nog weten van iedereen die langs de deur kwam vroeger, werd de melkboer veel genoemd. Tot laat in de jaren zestig kwam de melkboer nog regelmatig met verse zuivel langs de deur. Eerst zelfs met paard en wagen of een bakfiets, maar later met een elektrische melkwagen. Agnes Vennix weet nog hoe het was als de melkboer met paard en kar langskwam. “In de winter zat er dan een laag ijs op de melk en pudding die we kochten, want verwarmt was zo’n wagen natuurlijk niet.”

Cora Dorrestijn schrijft dat ze nog precies weet hoe de flessen eruitzagen. “Hij verkocht de zuivel in flessen met gekleurde aluminium drukdopjes. Rood was karnemelk, blauw was de halfvolle melk en er was ook yoghurt en vla, maar die kregen we alleen vlak voor het weekend.”

2. De voddenboer

Oude kleding of textiel gooien de meeste mensen nu in de kliko of in speciale verzamelcontainers, maar vroeger hoefde je hiervoor de deur niet uit. Dan kwam iemand namens de voddenboer langs om je van je oude textiel af te helpen. De kleding verkocht hij vervolgens weer en van onverkoopbare stof werden poetsdoeken gemaakt. Omdat het steeds minder geld ging opleveren, verdween de voddenboer in de jaren zeventig.

3. De kolenboer

De jongeren onder ons kunnen het vast niet inbeelden, maar er kwam ook iemand kolen verkopen aan de voordeur. De loodzware zakken werden tot 1945 met paard en wagen langs de deuren gebracht; daarna hadden de meeste kolenboren een klein vrachtwagentje vol met zakken kool. Marlies de Vries-Scheres schrijft op Facebook: “Aan het einde van de zomer kwam de kolenboer het kolenhok in de tuin weer bijvullen. We kochten ze per mud, een grote jutezak vol.” Met de komst van het aardgas begin jaren zestig werden de kolen steeds minder populair, waarna het beroep langzaam verdween.

4. De SRV-wagen

Je zag ‘m al op de afbeelding bovenaan de pagina: de SRV-wagen was niet te missen uit het straatbeeld vroeger. De naam SRV voor Samen Rationeel Verkopen en ontstond als een samenwerking van een aantal groothandels die meer dan alleen melk langs de deuren wilden verkopen. Colinda Jacobs schrijft over de SRV-wagen: “De wagen had altijd zo’n typisch luchtje, heerlijk. Ik weet ook de glazen melk- en yoghurtflessen nog heel goed, die dan in een rekje mee naar huis gingen.” Het was eerste stap richting een supermarkt voor alles, zélfs met zegeltjes. “Mijn moeder spaarde zegeltjes bij de SRV,” schrijft Saskia Puister. “Deze werden ingeleverd als er kermis was, zodat ze ons allemaal een kermiscentje kon geven.” Hoewel we inmiddels overal supermarkten hebben, is de SRV-wagen toch niet helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Er rijden er nog zo’n 200 rond in Nederland, met name in dorpen en gebieden waar weinig supermarkten zijn.

Bron | VNO NCW, Facebook, Max Vandaag

Ilse van RoekelANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden