null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Voel je je weleens eenzaam?

Regelmatig alleen tijd doorbrengen kan heel fijn zijn. Maar het is anders als je je daardoor eenzaam voelt. Ervaar je weleens gevoelens van eenzaamheid?

null Beeld

Lezeres Mariëtte Schellekens
“Eigenlijk niet. Ik heb zo veel fijne vrienden om me heen waar ik altijd welkom ben. De dagen en uren dat ik echt alleen ben, geniet ik daarvan.”

Lezeres Tonnie Herps
“Ja, toen ik weer alleen was. Zelfs in gezelschap van vrienden, voelde ik me dan soms heel eenzaam.”

Lezeres Petra Van de Walle
“In mijn vroegere huwelijk voelde ik me wel eenzaam. Nu ben ik al jaren met een empathische, medelevende en enorm behulpzame man samen. Je kunt wel zeggen dat ik het met hem getroffen heb.”

Cognitieve gedragscoach Gina Peeters aan Het Laatste Nieuws
“Achter gesloten deuren kun je niet worden gezien of gehoord. Erken je situatie en maak die kenbaar. De stap zetten om je eenzaamheid aan te geven bij een naaste of je aan te sluiten bij een organisatie of club is lastig, maar zo belangrijk.”

Lezeres Marina Habraken
“Ondanks dat ik het fijn vind om alleen te zijn, overvalt de eenzaamheid me ook weleens. Zelfs in goed gezelschap.”

Jolanda van Gerwe, pedagoog en oprichter van Join Us (tegen eenzaamheid bij jongeren) aan NU.nl
“Veel mensen missen een goed gesprek. Daarom zijn alléén sociale activiteiten geen automatische oplossing. Ik ken mensen die zich juist eenzaam voelen wanneer ze bij andere mensen zijn; zij missen een diepere connectie.”

Lezeres Jacqueline Tenneij
“Soms kun je je eenzaam voelen bij ingrijpende zaken, waarin je dan alleen belangrijke beslissingen moet nemen.”

Lezeres Nettie de Jonge
“Ik woon alleen, maar voel me niet eenzaam. Ik vind het juist heerlijk om alleen thuis te zijn.”

  • Van 29 september t/m 6 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid en zijn er verschillende initiatieven om mensen te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen.
  • 47% van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Bij 11% van de volwassenen zijn die gevoelens zo sterk dat ze kunnen worden gezien als (zeer) ernstig eenzaam.
  • Eenzaam zijn hangt af van de connectie die je voelt met anderen. Voel je structureel geen verbondenheid en heb je minder sociale contacten dan je zou willen? Dan spreek je van eenzaamheid.
  • Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, mannen vaker sociaal eenzaam.

    Bronnen: weektegeneenzaamheid.nl; Gezondheidsmonitor, vzinfo.nl/eenzaamheid, NPO Kennis.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden