Margriet logo
Van leren schaatsen op Friese doorlopers tot lange tochten met ijskoude tenen: zo verliepen de ijskoude winters vroeger Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van leren schaatsen op Friese doorlopers tot lange tochten met ijskoude tenen: zo verliepen de ijskoude winters vroeger

Elk jaar hopen we stiekem weer op natuurijs. De ene keer hebben we geluk, maar vaak blijft het bij schaatsen op een overdekte baan in een hal. Vroeger was dat wel anders en brachten we hele winters door op het ijs. Welke herinneringen heb je aan de ijskoude dagen op het ijs vroeger?

Dat vroegen we aan onze lezeressen op Facebook.

IJskoude dagen op het ijs

Vroeger leek het in de winter de normaalste zaak van de wereld: op een ijskoude dag de schaatsen onderbinden om urenlang te genieten van ijspret. Je eerste stapjes op het ijs zette je niet in een ijshal, maar gewoon op de sloot achter het huis. Ook veel Margriet-lezeressen hebben warme herinneringen aan deze dagen waarop je je met vele lagen kleding op het ijs waagde. Van het leren schaatsen op Friese doorlopers met een stoel, tot lange tochten met ijskoude tenen en een warme drank bij thuiskomst.

Jullie herinneringen

Dit zijn de herinneringen aan ijskoude dagen op het ijs vroeger:

  • Jacqueline Tenneij: “Baggerend door de sneeuw de schaatsen onderbinden met half bevroren vingers was vervelend. Nog erger was het halverwege opnieuw onderbinden met bevroren vingers én bevroren veters. Verder was het genieten met een grote G.”
  • Celia Yagūez: “In de jaren 70 konden we op straat schaatsen omdat het zo glad was.”
  • Andreja Korhorn: “Ik ging weken achterelkaar naar de ijsbaan om te schaatsen. Ook ging ik toertochten rijden en daarna kwast drinken in de kantine. Heerlijk! Jammer dat dat voorbij is.”
  • Griet van der Lei-Walsma: “Ik bond de Friese doorlopers onder en ging dan achter de boerderij op een slootje. Ik weet nog 60 jaar terug, toen schaatsten we op schitterend zwart ijs. Als je moe was van het schaatsen, ging je op de buik liggen en naar de beestjes kijken onder het ijs.”
  • Antoinet Diepstraten: “Ik heb veel geschaatst vroeger. Met mijn zusje en vriendinnen maakte ik een hele lange sliert. De laatste kon een grote bocht maken. Dat ging altijd heel hard en was super gezellig. Een mooie tijd was dat.”

Welke herinneringen heb jij aan de ijskoude dagen op het ijs vroeger? Laat het ons weten via margriet.nl/reageer.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden