Margriet logo
Van hyacinten hollen tot afwassen: deze bijbaantjes hadden jullie vroeger Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Van hyacinten hollen tot afwassen: deze bijbaantjes hadden jullie vroeger

Het was een belangrijke stap bij het opgroeien: voor het eerst je eigen geld verdienen met een bijbaantje. Tegenwoordig gaan veel jongeren voor een baantje in de kroeg of als vakkenvuller in de supermarkt, maar vroeger hadden we ook bijzondere bijbanen.

Wat was jouw eerste bijbaantje? Dat vroegen we op onze Facebookpagina.

Kranten bezorgen

Door weer en wind stapten we op de fiets met grote fietstassen, om in alle vroegte al kranten te bezorgen.

 • Caroline Pos: “Mijn eerste baantje was een krantenwijk. Mijn vader was de coördinator, dus net als al mijn zussen kreeg ik toen ik oud genoeg was ook de bezorging in een deel van het dorp als verantwoordelijkheid.”
 • Magda Vogel - Snel: “Ik bezorgde ’s ochtends kranten en dan overdag folders. ’s Avonds ging ik vaak nog oppassen, dus druk was ik zeker in die tijd.

Afwassen en schoonmaken

Ook schoonmaken en afwassen deden veel jongeren vroeger: vooral onder de meiden was dit een populair bijbaantje. Maar of we er altijd even blij mee waren...

 • Brigitte Giesen: “Mijn eerste baantje was een schoonmaakbaan in Bilthoven-Noord. Een gezin met vijf meiden, waarvan de middelste bij mij in de klas zat. Toen zij me een keer wilde helpen, werd haar moeder boos: ze had niet voor niets een hulp!”
 • Noortje Weekers: “Als eerste bijbaantje deed ik de afwas bij een gezin in de buurt. Eens in de twee weken kwam ik langs en de vuile vaat stond dan opgestapeld tot aan de bovenkasten, maar het betaalde wel goed."
 • Monique Kouwen: “Ik was kamermeisje bij tante Marie, de zus van mijn oma. Heerlijk, werken in een huisje aan de kust.”
 • Petra: “Schoonmaken in het ziekenhuis. Daar heb ik dingen gezien en gepoetst die eigenlijk helemaal niet zo geschikt waren voor een zestienjarige."

Oppassen op de kleintjes

Het is nog steeds populair, maar wij deden het ook al toen wij jong waren: oppassen als bijbaantje! Al is het salaris in de tussentijd wel een beetje veranderd.

 • Harriet Rikhof: “Ik was twaalf toen ik begon met oppassen op de kinderen van Amerikanen die bij ons in het flatgebouw woonden. Zo heb ik ook vloeiend Engels geleerd.”
 • Nettie Peters - van Eldik: “Ik had ook een oppasbaantje: ik zorgde voor de kinderen van onze huisarts als hij aan het werk was."
 • Jacqueline Tenneij: “Vroeger kon je nog gaan oppassen toen je twaalf jaar oud was, voor één gulden per uur. Dat is nu wel anders!”

Het land op

Ook fysiek zwaarder werk gingen we vroeger niet uit de weg. Het land op voor bollen en tulpen, bijvoorbeeld.

 • Marian van Velzen: “Ik ging tulpen koppen. Direct na schooltijd het het land in. Kon je van vier tot half zes nog heel wat doen.”
 • Mirella de Jong - Schetters: “Pieren rapen voor de visserij. Als ik eraan denk ruik ik het gewoon weer! En als je dan thuiskwam, zat er soms zelfs nog wel eentje in de schoen.”
 • Marja: “In de zomervakantie zat ik urenlang hyacinten te hollen, daar kreeg ik dan drie cent per bol voor.”

Wat was jouw eerste bijbaantje? Reageren kan op Facebook of via margriet.nl/reageer.

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden