Margriet logo
Uitspraken van moeders Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Typische uitspraken van moeders: zei jouw moeder dit ook?

‘Dan maak je maar zin’, ‘kijken doe je met je ogen, niet met je handen’ of ‘slaap je niet, dan rust je toch’. Typische uitspraken die onze moeders al decennialang zeggen. En echt origineel waren ze niet.

Als je aan je moeder denkt, welke uitspraak komt dan bij jou direct naar boven? Dat vroegen we aan onze lezeressen op Facebook. Het resultaat? Een heleboel herkenbare uitspraken, die jouw moeder misschien óók wel zei of zegt.

Geen zin

Kinderen kunnen soms flink mokken als ze iets liever niet willen doen, en dat konden wij vroeger ook heel goed. Moederlief had daar dus natuurlijk wel een uitspraak voor. Als Inge Swiek ergens geen zin in had, zei haar moeder steevast: ‘doe het nu maar, later zul je jezelf er dankbaar voor zijn.’ En die gedachte en uitspraak werkt nog steeds, schrijft ze. Had Alice Liefting ergens geen zin in, dan zei haar moeder: ‘kan niet ligt op het kerkhof, en wil niet ligt ernaast’. Ga daar maar eens tegenin! Al denkt Elisabeth Meijers dat haar kleinkinderen er niet meer in zouden trappen: “Als ik dat nu tegen mijn kleinkinderen zeg, gaan ze op het kerkhof kijken of dat wel waar is.”

Voor alles een uitspraak

Moe, niet zo fit of ziek? Ook daar komen de wijsheden van moeders naar boven. Zo zei de moeder van Hetty Pater altijd: ‘het gaat wel over voordat je een jongetje bent’. Ook Mandys moeder had altijd een standaard uitspraak: ‘ben je moe? Dan moet je zien dat je pa wordt!” Als je juist aangaf niet moe te zijn en niet naar bed te willen, had de moeder van Els van Gemeren – Aafjes ook nog wel een wijze raad: ‘slaap je niet, dan rust je toch’.

Herkenbaar

Andere uitspraken die vaak voorbijkwamen:

  • ‘Kijken doen we met de ogen, niet met de handen’
  • ‘Wat je bij jezelf niet graag hebt, doe je ook bij een ander niet’
  • ‘Klein kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen’
  • ‘Als je hoofd niet vastzat, vergat je die ook nog’

Echt origineel waren onze moeders misschien niet, zegt Elly Slokker – Schrijver: “zó herkenbaar allemaal, en ik zeg ze soms ook tegen mijn eigen kinderen nu.” Ook Marjan Oudshoorn merkt dat ze de bekende van haar moeder nu steeds vaker herhaalt: ‘tel je zegeningen.’

Bij welke uitspraak denk jij meteen aan je moeder? Laat het weten via margriet.nl/reageer.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden