Margriet logo
bloeddrukmeter Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Thuisdokteren: ‘Een eigen bloeddrukmeter is ideaal als je het wittejassensyndroom hebt’

Je bloeddruk meten, een hartfilmpje maken of het percentage zuurstof in je bloed meten: het kan allemaal thuis dankzij steeds slimmere gadgets. Maak jij er al gebruik van? Zo ja, waarom vind je dat zo fijn? Of ga je toch liever naar je huisarts? We vroegen het aan onze lezeressen op Facebook.

Personeelstekort, het uitdijende takenpakket, de wachtlijsten en een tekort aan geld, zorgt er al langere tijd voor dat huisartsen flink onder druk staan. Zelf merk je het misschien ook wanneer je in de wachtkamer zit en erg lang moet wachten tot je aan de beurt bent. Met de groeiende druk op de zorg wordt e-health een steeds belangrijker fenomeen. Wat houdt e-health in?

Heb jij een dokterskoffer in huis?

Om je hartslag te meten, moest je vroeger zo’n knellende band om. Tegenwoordig kunnen slimme horloges, zoals een Fitbit, Samsung Galaxy Watch of een Apple Watch, heel nauwkeurig je hartslag meten. Ook kun je je eigen bloeddruk meten met De Withings BPM Connect. Dit is een bloeddrukmeter die de gegevens netjes via bluetooth in een app zet, of in je digitale gezondheidspaspoort. Wil je je temperatuur meten? Digitale thermometers zijn er in alle soorten en maten. In de toekomst is het zelfs mogelijk om je urine te controleren met de U-scan. Dit bluetooth-apparaat hang je net als een wc-verfrisser in het toilet. Tijdens het plassen analyseert het de urine.

Thuis of liever naar de huisarts?

We vroegen op onze Facebookpagina het volgende: je bloeddruk meten, een hartfilmpje maken of het percentage zuurstof in je bloed meten: het kan allemaal thuis dankzij steeds slimmere gadgets. Maak jij er al gebruik van? Zo ja, waarom vind je dat zo fijn? Of ga je toch liever naar je huisarts?

  • Susan van Keulen-Kinders: “Ik gebruik dit inderdaad en ben er erg blij mee. Ondanks dat laat ik wel eens in het kwartaal mijn bloeddruk opmeten bij de huisarts als onderdeel van andere metingen.”
  • Natasha Maurice Struijk van Loon: “Ik heb geen gadgets. Ik ga toch liever naar de huisarts. Een keer per jaar ga ik voor mijn astma naar de huisarts.”
  • Jacqueline Tenneij: “Ik doe dit in het kader van een pilot ‘digitaal monitoren’ van de huisarts al sinds 2020. Op deze manier volgt mijn huisarts mensen die ernstig corona hebben gehad.”
  • Kitty Smits-Vink: “Een eigen bloeddrukmeter is ideaal als je het wittejassensyndroom hebt.”
Sanne van de WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden