Stonden deze nostalgische toetjes vroeger ook bij jou op tafel?
Al voor de maaltijd kon je er vroeger naar uitkijken: het toetje! Zeker in het weekend maakten veel ouders er een feestje van met pudding, vlaflips en bijzondere pap. Sommige van deze desserts zetten we nu niet zo vaak meer op tafel.
We vroegen op onze facebookpagina naar jullie herinneringen.
Een echte klassieker: pudding
Toen we vroegen naar jullie herinneringen aan nagerechten uit je jeugd, werd pudding verreweg het vaakst genoemd. Saroma, bourbon en griesmeelpudding vormen samen de top drie qua puddingsoorten van vroeger.
- Miranda ten Haken: “Op zondag stond bij ons altijd bourbon op tafel. Mijn moeder maakte dan laagjes met verschillende smaken, een koekje erin en slagroom met hagelslag bovenop. Echt een feestje.”
- Jose Kolkman – Wijen: “Mijn moeder deed ooit plakjes banaan in de Saroma-pudding, die steeds weer naar boven kwamen drijven. Dus moest ze tot de pudding hard was, de stukjes banaan steeds met een vorm naar beneden blijven duwen. Ik moet er nog om lachen!”
- Karin Flanderhijn-van Harn: “Bourbon met citroensmaak of ‘puddingpap’: puddingpoeder met meer melk mengen dan je nodig hebt voor pudding, wat we dan als warme pap opaten.
- Jeltje Faber: “Ik ben nog steeds dol op griesmeelpudding zoals mijn moeder op zondag maakte. Mijn broer en ik hadden altijd ruzie over het vel dat erop zat. Nu is die gelukkig helemaal van mij!”
Vla en yoghurt
Vla en yoghurt zijn momenteel populaire desserts, maar waren dat ook dertig, veertig en vijftig jaar geleden al.
- Alette Meiberg – de Vries: “Wij aten altijd vanillevla uit een glazen fles, met daarin de dessertsaus van Tova.”
- Linda de Pee: “Op zondag kregen we aardbeienyoghurt, een echte traktatie. Doordeweeks krijgen wij namelijk alleen gewone yoghurt met een klein beetje suiker.”
Warme toetjes na het eten
Naast de pudding, vla en yoghurt waren warme desserts vroeger ook veel populairder dan nu. Het lijkt wel of ze vroeger óveral pap van konden maken…
- Henriette van Weert: “Wij aten vaak beschuitpap. Een bakje warme melk met een beschuitje erin en flink wat suiker, en dan roeren tot het allemaal een geheel was.”
- Margret Brandhoff: “Warme rijstepap met kaneel, boter en suiker. Mijn moeder kon dit als enige zó lekker maken, het is mij nooit meer gelukt op dat niveau.”
- Brenda de Ridder – de Pee: “Ik weet nog dat onze groenteboer zakjes roze griesmeel verkocht, waarvan mijn moeder pap maken. Ik was een jaar of vier, maar weet nog hoe lekker dat was. Zou er zo weer trek in krijgen!”
- Loekie Mooij – van Asselt: “Heldere lucht met sterren: warme rijst met boter, suiker en gewelde rozijnen. Een favoriet bij ons vroeger.”
- Alie de Groot: “We aten macaroni gekookt in melk, met suiker eroverheen. Nu ik het typ denk ik: vonden we dat echt zo lekker?”
Andere favorieten
Sommige lezeressen herinneren zich vooral de echte familie-klassiekers nog. Toetjes die een bijzondere naam hadden of die niet bij anderen op tafel stonden.
- Nancy Tensen: “Mijn moeder maakte aan het einde van de week altijd kliekjesvla. Alle restjes vla van die week gemengd. Heerlijk vond ik het.”
- Gerda Steringa – Kalk: “Elke zondag kregen we thuis ‘trillebil’: gelatinepudding met een toefje slagroom erop. Echt een feestje!”
- Annemieke: “We maakten een soort vlaflip, maar dan anders. Roomijs, siroop, 7-up en vanillevla door elkaar, en dan met een rietje én een lepel erin.
Ook meepraten met Margriet? Dat kan ook op margriet.nl/reageer.