MT34 M34 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Na de dood van mijn moeder werd het contact met mijn vader steeds beter’

Elke week delen Margriet-lezeressen ontroerende gebeurtenissen, bijzondere momenten en persoonlijke verhalen met ons. Deze week het verhaal van Irma (64) die een betere band met haar vader kreeg nadat haar moeder overleed.

MT34 M34 Praat mee Beeld

Irma (64):

“Natuurlijk hield ik altijd al van mijn vader. Maar eigenlijk kende ik hem niet zo goed. Hij is altijd een man van weinig woorden geweest, iemand die in gezelschap op de achtergrond blijft. Toen ik jong was, werkte hij veel en was niet zo betrokken. Dat het thuis zo soepel liep, kwam door mijn moeder. Een zorgzame vrouw die bergen aan liefde en aandacht had voor mijn broers en mij.”

Beste vriendin

“Ik kan me geen dag herinneren dat ze niet met thee op mij zat te wachten wanneer ik uit school kwam. Wat was ik trots als vriendinnetjes zeiden: ‘Wat een leuke moeder heb jij.’ Dat was ook zo. Ze was sprankelend, origineel en geestig. Ik zag haar niet alleen als mijn moeder, maar ook als mijn beste vriendin. Vijf jaar geleden overleed ze aan een hersenbloeding. Van het ene op het andere moment was ze er niet meer. Ik was er kapot van. Hoe was het mogelijk dat mijn vader, die al jaren aan het kwakkelen was, nog wél leefde en zij niet meer?”

“Veel tijd om daarbij stil te staan had ik niet. Mijn vader bleek meer op mijn moeder te hebben geleund dan we wisten en omdat mijn broers ver weg wonen, kwam de zorg voor hem op mij neer. Dat voelde erg onwennig. Ik had mijn ouders altijd als eenheid gezien. Waarbij mijn moeder de zon was en mijn vader in haar schaduw stond. Opeens waren hij en ik een paar keer per week op elkaar aangewezen.”

MT34 M34 Praat mee Beeld

Diepe rouw

“We waren in diepe rouw, maar konden dat moeilijk delen. We vonden er de woorden niet voor, waren verlegen bij elkaar. Maar na verloop van tijd ging het beter. Ik ontdekte een heel nieuwe kant van mijn vader. Een belangstellende, attente kant. We bleken goed over filosofische onderwerpen te kunnen praten en zijn allebei dol op spelletjes. Ons contact werd uiteindelijk zo goed dat mijn man en ik ons tuinhuis hebben verbouwd zodat mijn vader daar nog wat langer zelfstandig kan blijven wonen. Wat geniet ik van onze band.”

“Mijn vader gaat zo veel mogelijk zijn eigen gang, maar we doen dagelijks een kopje thee samen, als ik uit mijn werk kom. Net zoals vroeger met mijn moeder. Haar mis ik nog elke dag, dat zal nooit overgaan. Toch ben ik dankbaar dat we de kans hebben gekregen nog zo’n diepe band op te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn moeder dit zo heeft gewild en geregeld. Ze heeft plaatsgemaakt voor hem.”

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Lydia van der WeideGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden