null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Moeten katten tijdens het broedseizoen binnenblijven?

Vogelbescherming Nederland roept op om katten tijdens het broedseizoen, van half april tot half juli, in elk geval ’s nachts binnen te houden. Zo willen ze voorkomen dat jonge vogels worden doodgebeten.

null Beeld
  • De campagne Kuikens in het land, poes in de mand werd in 2020 opgezet door de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Steeds meer natuurverenigingen, zoals Vogelbescherming Nederland en Staatsbos-beheer, doen eraan mee.
  • In Nederland leven zo’n vier miljoen katten. Samen vangen ze jaarlijks zo’n 18 miljoen vogels, meestal in de broedperiode.
  • Weidevogels zoals de kievit en grutto zijn extra kwetsbaar. zij bouwen hun nestjes in het grasland, waardoor ze makkelijk bereikbaar zijn voor katten.
  • Op plekken waar in verhouding veel katten leven kunnen de vogelsoorten in hun voortbestaan worden bedreigd.

    Bronnen: Vogelbescherming Nederland, maxvandaag.nl
null Beeld

Lezeres Elly Van Oorschot

“’s Nachts is mijn kat altijd binnen. Overdag ligt ze vaak te slapen in de tuin. De tortelduiven zitten dan een meter van haar af, maar ze geeft geen kik. Achter muizen gaat ze wel aan.”

Lezeres Maria van Dijk

“Wij voeren de vogels in onze tuin en zorgen ervoor dat ze bij ons kunnen nestelen. Heel storend dat er meerdere keren per dag een kat uit de buurt in onze tuin komt jagen.”

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen op vrt.be

“Gedomesticeerde katten zijn geen dieren die in de natuur thuishoren. Zij verstoren het evenwicht. Ik heb geen probleem met een sperwer die een huismus vangt, dat is de natuur. Maar ik heb wel een probleem met een kat die een huismus vangt.”

Lezeres Anna Heikens

“De vraag om katten binnen te houden vind ik te ver gaan. Een belletje aan de halsband misschien?”

Lezeres Marina Habraken

“Ik heb heel veel mussen en merels in de tuin. Tijdens het uitvliegen van de jonge vogeltjes houd ik mijn kat en hond zo veel mogelijk binnen.”

Stadsecoloog Diny Tubbing in RTL Nieuws

“Ik ben er zeker niet voor om katten de hele dag in huis op te sluiten. Maar als we katten na het eten niet meer naar buiten laten gaan tot de volgende ochtend, kan dat al gunstig uitpakken voor de vogels.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden