M28 MT28 Gesprek vd dag Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moet er een maximumsnelheid op fietspaden komen?

De populariteit van elektrische fietsen maakt het fietspad drukker en onrustiger. Reden voor de gemeente Amsterdam om een maximumsnelheid op fietspaden te overwegen. Is dat een goed idee?

Lezeres Ellen Eilbracht

“Zeker een goed idee. Als gewone fietsster schrik ik mij telkens een hoedje als er zo’n elektrische fiets met hoge snelheid passeert. Dat geldt ook voor racefietsers.”

Lezeres Adi van der Maten

“Eerst de bestaande verkeersregels maar eens handhaven zoals; niet met z’n drieën naast elkaar fietsen, geen telefoon in je hand, bij het afslaan je hand uitsteken enzovoort. Ik denk dat er dan al heel veel minder ongelukken gebeuren.”

Lezeres Isel van Noppen

“Dit is een kwestie van rekening houden met elkaar, ook met en door de gewone fietser, de wielrenner, de bakfietsen et cetera.”

Florrie de Pater van Fietsersbond Amsterdam aan NH Nieuws

“Met name voor Amsterdam is het belangrijk dat er maatregelen komen. Met de smalle fietspaden die je hier hebt zijn snelle e-bikes nog gevaarlijker.”

Lezeres Elise Maas

“Elektrische fietsen vind ik verschrikkelijk. Als je als gewone fietser stevig doorrijdt komen ze je nog voorbij sjezen. En je hoort ze niet aankomen, echt gevaarlijk!”

Otto van Boggelen van kennis-platform CROW aan RTL Nieuws

“De grote vraag is nu of er verschillende regels komen voor verschillende voertuigen, of dat er uniforme regels gaan gelden voor alle gebruikers van het fietspad. Ik pleit voor dat laatste.”

Lezeres José Veldman

“Prima plan, wij hebben ook een elektrische fiets maar fietsen tenminste op een ‘normale’ snelheid.”

Lezeres Ria Fortuin

“Ik vind een snelheidslimiet op het fietspad belachelijk en betutteling ten top.”

M28 MT28 Gesprek vd dag Beeld
  • Officieel is er op fietspaden in Nederland al een grens voor snorscooters (25 km/u) en speedpedelecs (30 km/u binnen of 40 km/u buiten de bebouwde kom).
  • Amsterdam is de eerste gemeente die werk gaat maken van de snelheids-limiet. Den Haag heeft in sommige voetgangers-zones, waar ook fietsers komen, een maximumsnelheid van 15 km/u.
  • Een fietser fietst ca. 18 km/u, wielrenners tot 45 km/u en e-bikes gaan 25 km/u. Deze verschillen kunnen gevaarlijke situaties opleveren.
  • Een fietser fietst ca. 18 km/u, wielrenners tot 45 km/u en e-bikes gaan 25 km/u. Deze verschillen kunnen gevaarlijke situaties opleveren.

    Bronnen: Fietsersbond, Rijksoverheid.
Tara BeckRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden