null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Mijn verhaal: ‘Iedereen is zelfredzaam en ondernemend in onze seniorenwoongroep’

Wil en haar man zijn nog altijd blij dat ze zich op tijd hebben ingeschreven voor de woongroep voor ouderen. “We genieten van de ontmoetingen en het samen met de andere bewoners zorgdragen voor het gebouw, de tuin en elkaar.”

null Beeld

Wil (72):

“Vanaf mijn veertigste riep ik al: ‘Als we oud zijn, moeten we voor elkáár gaan zorgen!’ Dat gevoel werd bevestigd toen ik voor mijn werk een kijkje nam bij een woongroep voor ouderen. Zoals daar werd samengeleefd, met oog voor elkaar en toch ook alle ruimte voor privacy, zo zag ik mezelf later ook wel wonen. Ik hoor graag ergens bij. Bovendien vinden mijn man en ik het allebei fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander. Vanaf ons 55ste konden we ons inschrijven en dat deden we.”

Géén bejaardenhuis

“Een woongroep voor senioren is géén bejaardenhuis. Iedereen die bij ons woont is zelfredzaam en ondernemend, hoewel niet iedereen – gezien de leeftijdsverschillen – meer even fit is. Het idee is dat we naar elkaar omkijken, dat we eens een boodschap doen voor de ander, elkaar aanvullen bij hand- en spandiensten. We zijn er niet om elkaar aan te kleden of te wassen; wanneer je dat soort hulp nodig hebt, is het tijd voor een verzorgingshuis. Andersom geldt ook: wil je in een woongroep wonen omdat je op zoek bent naar zorg, dan ben je te laat. Mede daarom is inschrijven mogelijk tot een leeftijd van zeventig jaar.”

“Mijn man en ik hebben vijf jaar op de wachtlijst gestaan. In die tijd werd van ons verwacht dat we vast meedraaiden met activiteiten en moeite deden om de andere bewoners te leren kennen en onszelf te laten zien. Je wordt daarbij natuurlijk enigszins ‘gewogen’: past jouw persoonlijkheid in de groep en wat heb je de groep te bieden? Het is belangrijk dat je een flexibel en open karakter hebt. Soms moet je op je tong kunnen bijten om het gezellig te houden of jezelf kunnen wegcijferen in het belang van de groep. Inmiddels wonen we hier alweer vijf jaar. Mijn man helpt als technicus waar nodig. Ik ben goed in het organiseren van allerhande activiteiten: workshops, een paasbrunch enzovoorts.”

Genieten

“We genieten van de ontmoetingen en het samen met de andere bewoners zorgdragen voor het gebouw, de tuin en elkaar. We sluiten aan bij de wandelgroep en komen geregeld op de zaterdagavondborrel. Maar hiertoe voelen we ons nooit verplicht. Ik krijg vaak vragen over wonen in een woongroep en noem dan altijd de website lvgo.nl. Hierop kun je informatie vinden over woongroepen voor senioren door heel Nederland. Wel op tijd inschrijven dus. Zonde als je net te laat bent.”

Laura Kraegerredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden