Margriet logo
MT54_55 M54_55 Praat Mee Beeld Getty Images.
Beeld Getty Images.

PREMIUM

‘Mijn kersttraditie is: heerlijk alleen thuis en doen waar ik zin in heb’

Elly is na de kerstdagen écht uitgerust en dat komt omdat ze helemaal kan doen waar ze zelf zin in heeft. En ze niet hoeft rennen en vliegen en het gezellig proberen te houden. “Ik zou het niet anders willen!”

MT54_55 M54_55 Praat Mee Beeld

Elly:

“Helemaal alleen? Wat vervelend voor je,” is de reactie die ik meestal krijg als ik iemand vertel dat ik de kerstdagen alleen doorbreng. En natuurlijk is dat voor sommigen ook zo. Mensen die niet vrijwillig alleen zijn tijdens de feestdagen bijvoorbeeld. Ik kies er juist voor om lekker alleen te zijn tijdens de kerstdagen, dus medelijden is nergens voor nodig. Ik heb in mijn ruim zestig jaar Kerstmis op allerlei verschillende manieren gevierd. Als kind kon ik me al weken van tevoren verheugen op de feestdagen. De gezelligheid, het lekkere eten, de hele familie die over de vloer kwam: ik genoot ervan. In mijn late tienerjaren en als twintiger verliepen de dagen nog vergelijkbaar, maar vertrok ik ’s avonds naar de kroeg. Met een paar biertjes en een potje biljart kwam ik de avond wel door.”

MT54 M54 Mijn verhaal nieuw Beeld

Liever alleen

“Toen we allemaal meer op eigen benen gingen staan, veranderde kerst. Mijn broer, zussen en vriendinnen kregen kinderen en ontwikkelden hun eigen manieren om de feestdagen te vieren. Voor mij zagen de feestdagen er elk jaar anders uit: soms bij mijn ouders, soms bij een ander familielid en zelfs af en toe bij een vriendin en haar gezin. Maar zo’n dertien jaar geleden, na het verliezen van beide ouders, besloot ik dat ik liever alleen ben. Ik weet dat ik welkom ben bij mijn broer, zussen of een lieve vriendin, maar ik vind het juist heerlijk om lekker thuis te zijn. Dat is dus mijn kersttraditie geworden.”

Uitgerust

“Op kerstavond trek ik mijn mooiste outfit aan en ga ik naar de avondmis in een lokale kerk. Bij thuiskomst trek ik mijn kerstpyjama aan, waarna ik de All you need is love-kerstspecial kijk en worstenbroodjes eet. Op eerste kerstdag slaap ik uit, waarna ik de hele dag lekker aanrommel. ­Chocolaatjes eten, televisiekijken en dan lekker koken voor mezelf. Wat er dit jaar op het menu staat heb ik nog niet besloten, maar misschien zet ik de fonduepan wel aan. Op tweede kerstdag ga ik wandelen en haal ik Chinees: dat is míjn traditie geworden. En dan zit Kerstmis er alweer op. Als ik na de feestdagen weer op mijn werk kom, merk ik elk jaar weer dat ik vrijwel de enige ben die echt is uitgerust tijdens die vrije dagen. Iedereen heeft de hele kerst lopen rennen en vliegen om iedereen tevreden te stellen of om de feestvreugde hoog te houden, terwijl ik heerlijk ontspannen dagen heb gehad. Ik zou het niet ­anders willen!”

Ilse van RoekelGetty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden