null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Mijn beste vriendin heeft in het geniep een verhouding’

De vriendin van Sara is verliefd geworden op een andere man. Dat zet Sara in een lastige positie; ze moet niet alleen liegen tegen de man van haar vriendin, ook voor haar eigen man speelt ze toneel.

null Beeld

Sara (63):

“Ze klaagde de afgelopen jaren wel vaker over haar man Luc. Maar ook in mijn huwelijk is het niet elke dag feest. Pieken en dalen horen erbij, zoals bij het hele leven. En anders, tja, dan moet je je conclusies trekken en scheiden. Dat Laura, mijn beste vriendin, nu al vier maanden in het geniep een verhouding heeft, stemt me erg verdrietig. We zijn ons leven lang heel hecht geweest. Wat ze ook deed, ik stond achter haar. Ook achter haar huwelijk, natuurlijk.”

null Beeld

Hoteldebotel

“Haar man Luc is een grote lieverd, echt iemand om zuinig op te zijn. Toch zag ik Laura voor mijn ogen verliefd worden, op een man die dit jaar bij ons koor kwam. In het begin maakte ik er nog grapjes over: ‘Heb je soms stiekem een oogje op hem?’ vroeg ik dan. Op een dag gaf ze toe dat ze inderdaad hoteldebotel was. We hebben er toen uitvoerig over gepraat. Dat dergelijke gevoelens je kunnen overvallen, dat dat heel normaal is; maar dat je daar natuurlijk niets mee moet doen. Ja, dat vond zij ook, ze was er stellig over. Tot ze een paar weken later vertelde dat ze stiekem met hem had afgesproken. En níét alleen om koffie te drinken, zogezegd. Ik had haar nog nooit zo zien stralen. ‘Dit is mijn laatste kans op iets spannends,’ zei ze uitdagend. ‘Luc hoeft het toch niet te weten?’ Ik wist niet wat ik hoorde. Ik snap niet wat er met haar normen en waarden is gebeurd. Die andere man is ook getrouwd, zijn vrouw is nota bene chronisch ziek.

Wekelijks afspreken

Toch weerhouden schuldgevoelens die twee er niet van om wekelijks af te spreken. Hoe bestaat het? Het ingewikkeldst vind ik nog wel dat ook ík nu word gedwongen tot gekonkel. Mijn man is bevriend met Luc, ze gaan geregeld samen sporten. Als Luc mijn man komt ophalen, weet ik niet waar ik kijken moet. Als hij meekomt voor een biertje, vlucht ik ongemakkelijk naar boven. Ook tegenover mijn man speel ik toneel. Ik deel normaal alles met hem, maar dit moet ik verzwijgen. Want als hij ervan zou weten, zou hij Luc direct op de hoogte stellen, daar ben ik zeker van. En dat wil ik nou ook weer niet: ik wil geen rol in het drama dat dan zal ontstaan. Na allerlei lastige gesprekken tussen ons beweert Laura nu dat de verhouding over is. Ik ken haar te goed om het te geloven. Die stralende blik in haar ogen, die is er nog altijd. Nu liegt ze dus ook al tegen mij. En verraadt ze niet alleen haar man, maar ook onze vriendschap. Hoe dit ook afloopt: tussen ons zal het nooit meer hetzelfde worden.”

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden