null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Mariëtte: ‘Eindelijk geloofde ik ook zélf dat ik niet zo’n mislukt mens was’

Na een lastige jeugd en een leven toegewijd aan haar gezin, kwam Mariëtte in de knoop met ‘er zijn voor een ander’ en 'wat wil ik zelf?’

null Beeld

Mariëtte (80):

“Ik heb niet zo’n fijne jeugd gehad. Net na de oorlog stuurden mijn ouders mij als zesjarige ‘moeilijke eter’ naar de kloosterzusters om bij hen te leren eten volgens de ‘normale’ regels. Toen mijn ouders erachter kwamen dat ik daar bont en blauw werd geknepen en dat het mentaal helemaal niet goed met mij ging, haalden zij mij gelukkig terug naar Amsterdam, maar helaas werd ik in mijn verdere jeugd ontzettend gepest. Daar kwam bij dat mijn moeders aandacht – na het verlies van een dochtertje en de geboorte van een volgende dochter – niet echt op mij was gericht. Gevolg: een groot minderwaardigheidscomplex, waarmee ik mijn hele leven heb geworsteld.”

Klaarstaan voor iedereen

“Ik trouwde jong met een lieve, oudere man, met wie ik drie prachtige zonen kreeg. In dit huwelijk paste ik mij voortdurend aan, zonder ooit mijn eigen wensen en behoeftes te durven uiten. Voor veel vrouwen was dit toendertijd heel gewoon: je stond altijd voor iedereen klaar en wat je zelf wilde was ondergeschikt. Ook na het overlijden van mijn man, na jaren van ziekte, heb ik in een volgende relatie mezelf niet laten gelden. En toen kwam het moment dat ik instortte. Ik had een prachtig appartement en heb mezelf daarin enkele maanden teruggetrokken om eens goed te kunnen nadenken over wat ík nu eigenlijk belangrijk vind in mijn leven. Veel tranen heb ik gelaten en uiteindelijk kwam ik tot het besef dat alleen ík ervoor kon zorgen dat ik gelukkig zou worden én blijven. Terugkijkend op wat ik in de afgelopen jaren had betekend voor de mensen om me heen kwam ik tot de ontdekking dat ik helemaal niet zo’n mislukt mens was. Dat hadden anderen mij natuurlijk al lang gezegd, maar eindelijk geloofde ik dat ook zélf.”

null Beeld

Nieuwe relatie

“Ik weet nu dat ik een mooie sterke vrouw ben geworden. Ik weet dat ik er nog steeds voor mensen kan zijn, want er zit genoeg liefde, aandacht en kennis in mij om weg om te geven, maar ook dat ik mezelf daarbij niet hoef te verliezen en dat ik hiervoor zeker niet over mijn eigen grenzen hoef te gaan. Het heeft me het afgelopen jaar een fijne nieuwe relatie opgeleverd met iemand die mij écht ziet staan en die mij dat ook vertelt. Samen zijn we er graag voor anderen en we genieten van de kracht en liefde die we daarvan terugkrijgen. Prachtig om dit op mijn leeftijd nog te mogen beleven.”

Laura KraegerRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden