Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Maak je je zorgen over de situatie in Oekraïne?

De gebeurtenissen in Oekraïne domineren al weken het wereldnieuws. Donderdagochtend vielen Russische troepen Oekraïne op meerdere plekken binnen. Daarmee is het jaren durende conflict tussen de twee buurlanden uitgemond in een volwaardige oorlog. Heeft deze situatie invloed op je gevoel van veiligheid?

null Beeld

Feiten

Hoe zat het ook alweer? Er wordt al acht jaar gevochten in Oekraïne. In 2014 namen Russische militairen het schiereiland de Krim in. En in de regio’s Donetsk en Loehansk wordt sinds die tijd ook gevochten door separatisten die hun regio willen afscheiden. Zij worden gesteund door Rusland. Bij de strijd in het oosten van Oekraïne zijn al 14.000 doden gevallen.

Voormalig Sovjet-republiek Oekraïne zou graag toe­treden tot de NAVO. Dat wil Poetin vermijden: hij stuurde meer dan 190.000 militairen naar de grensregio.

Nederland levert aan Oekraïne: 3.000 gevechtshelmen, 2.000 scherf­vesten, metaaldetectoren, wapenlocatieradars, en 100 scherpschuttersgeweren met bijbehorende munitie.

Bronnen: nu.nl, NPO, NRC en NOS.

null Beeld

Lezeres Arnolda Rouwenhorst:

“Zeker, onze zoon woont daar. Er is veel fake news, wij hebben slapeloze nachten.”

Lezeres Imara Veura:

“Wel over de situatie van Oekraïne ja, zeker. Maar ik ben niet echt bang dat Nederland ook gevaar loopt.”

Lezeres Desiree Molendijk:

“Ja, maar ik laat me graag in slaap sussen door woorden als ‘de Russen hebben er geen baat bij om Europa binnen te vallen’.”

Lezeres Greetje Huizinga:

“Ik maak me meer zorgen om de dreigende taal tussen de regeringsleiders. Die laten de situatie uit de hand lopen, maar dat past in hun portemonnee; geld verdienen aan andermans leed.”

Lezeres Annemieke Mulder:

“Ik maak me zorgen om de stabiliteit in de wereld. De coronapandemie is nog niet voorbij of het volgende wereldwijde probleem dient zich aan. Ik wil rust!”

Agnes Mulder van het CDA:

“Europa hoort zij aan zij te staan met de VS en gezamenlijk een stevig antwoord te geven. Er dienen zware sancties te worden ingezet.”

Lezeres Femmie Zwolle:

“Wie wil er nou oorlog? Hoeveel onschuldige mensen moeten die oorlog dan ondergaan? Blijft er vrede in Europa? Laten de wereldleiders nou eens echt met elkaar communiceren.”

Lezeres Jopie Bosker:

“Als ik denk aan mijn kleinkinderen en in wat voor wereld ze de laatste jaren opgroeien, ja dan maak ik me zorgen.”

Lezeres Carla van Dijk:

“Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en dit nieuws maakt haar angstig.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden