Margriet logo
MT28 M28 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Lief en/of assertief

Hoe vind jij hierin de juiste balans? De reacties via facebook.com/margrietnl en praatmee@margriet.nl:

MT28 M28 Praat mee Beeld

Jidske van de Klundert:

“Juist doordat ik assertief ben én goed voor mezelf zorg, houd ik energie over om ook lief voor mijn omgeving te zijn.”

Anja Cornelissen:

“Door op tijd rust te pakken en te zeggen dat ik ook ruimte voor mezelf nodig heb. Verder sta ik klaar waar nodig, want nee zeggen blijft soms toch nog moeilijk.”

Nina van den Bogaard:

“Nee zeggen tegen iets of een ander, is ja zeggen tegen mijzelf. Ik hou van mij en dus kom ik voor mij op.”

Margreet van Wirdum:

“Ik zeg bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat het belangrijk is, maar ik ga het niet doen.’ Of: ‘…, maar ik kan het (nu) niet doen.’ Duidelijk en toch niet onaardig.”

Ilse de M.:

“Ik word oprecht gelukkig van het blijmaken van anderen. Ik voel niet de behoefte om voor mijzelf op te komen, maar heb soms wel tijd nodig om bij te tanken en dan boek ik een weekendje weg. Dáár maak ik mijzelf blij mee.”

MT28 M28 Praat mee Beeld

Gelukkig mens

Na 25 jaar aanmodderen met overgangsklachten – opvliegers, depressie, zweten, niet slapen – werd ik eindelijk doorgestuurd naar een gynaecoloog. Zij gaf mij hormoonpleisters en dat ik die niet eerder heb gekregen doet me nog steeds verdriet. Dankzij de pleisters ben ik namelijk echt een ander mens geworden. Op mijn zeventigste heb ik zelfs meer energie dan ooit. Ik heb bovendien een goed humeur en slaap geweldig. Ook de opvliegers zijn verleden tijd! Lieve vrouwen, blijf alsjeblieft niet te lang doorlopen met hevige klachten die zijn toe te schrijven aan de overgang. Een paar jaar geleden werden hormoonpleisters nog in verband gebracht met een verhoogde kans op borstkanker, maar die informatie is allang achterhaald. Ik wil wel van de daken schreeuwen hoe gelukkig ik ben! Dat gun ik anderen ook.
Yvonne Snoeks

MT28 M28 Praat mee Beeld

Om van te smullen

Toen ik nog lesgaf, liep je als jarige onderwijzeres eerst door een haag van zingende kinderen naar je lokaal, waar je meestal presentjes kreeg: een plantje, zeepje, chocola… En daarna mochten de kinderen lekker knutselen. Ik weet nog dat ik aan mijn bureau zat, toen een meisje van zes aarzelend naar me toe kwam. “Juf,” zei ze, “ik heb ook wat voor jou!” Waarbij ze voorzichtig haar dichtgeknepen vuistje opende en een klef geworden dropje tevoorschijn kwam. Ik heb gezegd dat ik er bij de koffie van ging smullen en zou dit allerliefste presentje nooit meer vergeten.
W. Platschorre

55 jaar vriendinnen

Als dertienjarige meisjes woonden Helen en ik allebei in het Noord-Brabantse Uden, waar we als tieners vriendinnen werden. Wat konden we samen láchen. Heel veel lief, maar ook leed deelden we. En wat een feest was het, toen we op ons achttiende met een jongerenorganisatie op vakantie naar Spanje gingen. Helen leerde daar haar grote liefde kennen, met wie ze later trouwde – en uiteraard was ik haar getuige. Zij verhuisde vervolgens van Uden naar Zaandam en ik enige tijd daarna naar Haarlem, wat de reisafstand tussen ons gelukkig weer verkleinde. En toen ik trouwde, was Helen natuurlijk mijn getuige. Inmiddels zijn we 55 jaar vriendinnen! We kregen kinderen en zijn nu allebei ook oma, waar we erg van genieten. En leuk: ook onze mannen kunnen het prima vinden samen, dus met z’n vieren spreken we vaak af. Lieve Helen, ik hoop dat je weet wat jij voor mij betekent. Bedankt voor je vriendschap. Dat die nog maar láng mag voortduren.
Joke Smits

ABBA blijft geweldig

Bedankt voor het leuke ABBA-artikel in Margriet 24. Het is inderdaad de feelgoodmuziek die het ’m doet. Dankzij de fanclub in Roosendaal mocht ik eind mei naar de première van de ABBAtars in Londen. Met 1.200 andere fans en genodigden (onder wie de koning en koningin van Zweden, Kylie Minogue en Keira Knightley) zat ik daar toch te genieten! Het was net echt, alsof de band gewoon op het podium stond. Ik heb constant zitten huilen. Vooral toen Knowing me knowing you werd vertoond. Bij Dancing queen ging de hele zaal plat! Voor het eerst in mijn leven heb ik ook nog eens alle vier de ABBA-leden zien zitten in de zaal. Voor mij een dream come true.
Heleen Maas-de Ron

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura KraegerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden