MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

PREMIUM

Jouw mening

MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

Om te overleven

In Margriet 24 gaat Relatietherapie over de behandeling van een meisje met anorexia. Er staat in dat anorexia te maken heeft met o.a. onzekerheid, perfectionisme, veeleisende ouders en de behoefte aan controle. Maar er bestaat al jaren ook een andere theorie, de ‘adapted to flee famine’-hypothese, die te verklaren is vanuit de evolutie en waarvoor veel wetenschappelijk bewijs is. Zo zou het lichaam van mensen die ‘anorexia-genen’ hebben zich aanpassen aan gewichtsverlies (lees: hongersnood) door te migreren naar een omgeving met meer voedsel. Hongersignalen worden uitgeschakeld, terwijl de actiestand wordt ingeschakeld. Alle symptomen van anorexia zijn te verklaren vanuit dit model. Belangrijk om te vertellen, omdat het kan bijdragen aan een effectieve behandeling en het ontschuldigen van patiënten en hun ouders.
Anoniem

MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

Gek, maar wel lekker

Ria’s favoriete familiegerecht is… een broodje chips, vertelde ze pas in Praat mee. Heb je ook een eetgewoonte/gerecht waarvan anderen nogal zullen opkijken? De reacties via facebook.com/margrietnl

Els Leclercq:

“Brood met smeerkaas en speculaas. Lekker, dat zoute en zoete samen.”

Lia van der Gulik:

“Toen ik voor het eerst bij mijn schoonfamilie at, kwam er een soepbord op tafel waar een pannenkoek in ging en daarop een schep erwtensoep. Mijn man eet het nog steeds graag.”

Jettie Anema:

“Als we in mijn jeugd ’s middags macaroni hadden gegeten, kregen we ’s avonds de restjes op een stuk brood. Lekker, hoor.”

Willy Kroon:

“Spaghetti met zuurkool en gebakken speklapjes. En liefst nog wat Aromat erover.”

Aukje de Vries:

“Gebakken aardappeltjes met aardbeienjam.”

Colinda van Doleweerd:

“Ontbijtkoek met paté.”Monique van der Hulst: “Beschuit met boter en suiker, gaatje erin maken en donkere thee eroverheen gieten. Mmmm!”

Annemarie Lodewijk:

“Pannenkoekei: geklutste eitjes bakken en dan met suiker bestrooien.”

Deel je leukste foto

In Praat mee plaatsen we graag elke week, onder het kopje ‘Dat is genieten’, een mooie zelfgemaakte foto van een lezeres. Heb je zo’n foto, gemaakt op een plek of op een moment waarvan je echt genoot? Laat het ons weten! Vertel in je mail ook kort waar was je toen de foto werd gemaakt, waarom je daar was en wat het beeld met je doet – waarom is dit genieten voor jou? Staan er personen op de foto, dan is leuk als die niet te veel ‘poseren’, maar juist nonchalant zijn ‘gevangen’ in het moment: en wie zijn ze? Je kunt je inzending mét uitleg mailen naar praatmee@margriet.nl. Als we je foto kunnen plaatsen, laten we het weten.

MT30_31 M30_31 Praat Mee Beeld

‘Nooit gedacht: ik won!’

In 1972 was er in het Stedelijk Museum Amsterdam een tentoonstelling van de Amerikaanse quiltcollectie van Jonathan Holstein. En naar aanleiding daarvan organiseerde Margriet een quiltwedstrijd. Ik deed mee en won de eerste prijs: vijfhonderd gulden. De enige keer dat ik geld won! Leuk om te vertellen is dat het lappendekentje van toen, samen met elf andere van mij, in 2019 naar het International Quilt Study Center & Museum in Lincoln/Nebraska is gegaan. Nog altijd geniet ik enorm van quilten, luisterend naar Radio 4 met mijn 4x4-lapjes in en bij de hand.
Lucie Huig-Dunnebier

Een nieuwe koers

Wat een mooie en inspirerende verhalen in Margriet 24, van Renia (64), Anita (71) en Rita (82) over ouder worden. Deze drie vrouwen laten zich niet beperken door leeftijd en voelen zich niet geremd door de gedachte dat de resterende tijd die zij hebben steeds korter wordt. Vooral wat Anita zegt over durven, zet mij aan het denken: ‘Ik vind dat je nooit te oud bent om het roer om te gooien. Veel mensen zijn bang voor het onbekende of ze denken later spijt te krijgen van een beslissing. Ik ben wat avontuurlijker ingesteld.’ En ze heeft natuurlijk gelijk: je leeft maar één keer, wat kan je nou feitelijk gebeuren wanneer je het oude loslaat en kiest voor een nieuwe koers? Ik kan hier met mijn 49 jaar wat van leren. Anita loopt nog hard en gaat naar de sportschool en ze is vorig jaar gewoon verhuisd van de Randstad naar de polder. Als ik dit lees, krijg ik zin om ook aan te pakken. Bedankt, Margriet, voor dit soort eyeopeners.
Milja

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura Kraeger
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden