null Beeld

PREMIUMTooske:

‘Ik wil die mantelzorgrol echt niet meer’

Tooske (70) heeft jarenlang voor haar man gezorgd. Na zijn overlijden enige tijd geleden zou ze best een nieuwe partner willen, maar ze is bang dat ze dan weer moet gaan ‘zorgen’, en dat wil ze niet meer.

Tooske:

“Ik heb acht jaar intensief voor mijn man gezorgd, nadat hij ziek werd. Ik deed dat met veel liefde, maar vond het ook erg zwaar om te doen; ik heb mijzelf in die periode volledig weggecijferd en ging daar af en toe bijna aan onderdoor. Nu is hij inmiddels alweer enige tijd geleden overleden en bedenk ik weleens dat ik een nieuwe liefde best heel leuk zou vinden. Alleen... op deze leeftijd? Ik ben ontzettend bang dat ik in no time weer in een mantelzorgrol raak. Ik wil en kan dat niet meer.”

Vorige keer in Wat zou jij doen?

De vorige keer in Wat zou jij doen was Maaike bang dat ze in een burn-out belandt. “Onlangs ben ik flink geschrokken van mijzelf. Ik merkte eerder al weleens dat mijn lichaam mij seintjes gaf om duidelijk te maken dat ik het eens wat rustiger aan moet doen. Maar ja: hoe dan? Wat dan? Het komt nooit uit. Dit keer was het heftiger. Donkere wolken hingen boven mijn hoofd, waardoor ik alsmaar moest huilen. En elke vraag die ik kreeg leek wel een kortsluiting in mijn hersenpan te creëren. Nu ben ik er wel weer, maar toch. Steven ik af op een burn-out?”

Op Instagram delen lezeressen hun eigen ervaringen. Zo vertelt ‘jo.missfeelgood’: “Heel herkenbaar… ik kon alleen nog maar huilen. Wat mij heeft geholpen is aan de slag te gaan met jezelf. Bewust te worden van je patronen en gedachten. Ik kwam erachter dat ik heel bang was om te falen en liep daarom mijzelf compleet voorbij. Nadat ik dat wist, kon ik er ook wat mee. Met een methode, die speciaal voor de anders dan de man functionerende vrouw ontwikkeld is, herprogrammeerde ik die bullshitverhalen in mijn hoofd. Zodat ik nu niet meer doemdenk, maar dóé. Niet meer bezig ben met de mening van anderen, maar trouw blijf aan mezelf én mezelf, zonder schuldgevoel, heerlijk op nummer 1 kan zetten. Ik vind mezelf genoeg waard om net zo liefdevol voor mezelf te zorgen.”

Andere volgers geven ook advies. ‘jilldou_online’ zegt: “Jezelf volledig op 1 zetten door megagoed voor jezelf te zorgen en echt te luisteren naar wat je voelt. Het is een cadeautje voor de mensen die van je houden want daarna kun je er nog beter zijn voor anderen.” En ‘despinaxx’ schrijft: “Burn-out is niet fijn, wel soms nodig, grenzen op tijd aangeven, jezelf op je prioriteitenlijstje zetten. Maar dat komt later, lichaam en geest hebben eerst rust nodig, ga wandelen en dingen voor jezelf doen, dan opbouwen, de haperende batterij die nog aanwezig blijft, leren omgaan met je energie plus de juiste mensen uitkiezen, filteren dus. Ik vind het achteraf gezien geen straf, mijn burn-out maar was broodnodig als hsp’er.”

Advies geven?

Elke week legt een lezeres in de rubriek Wat zou jij doen? haar dilemma voor aan andere lezeressen. Wil je Tooske advies geven? Dan kun je via onze Facebookpagina of op Instagram reageren op dit dilemma.

Laura Kraeger

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden