null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Hoe vier je Koningsdag dit jaar?

Koning Willem-Alexander wordt 55 en dat kunnen we eindelijk weer vieren zoals we dat gewend waren vóór corona. Wat zijn jouw plannen?

null Beeld

De viering van zijn 55ste verjaardag is koning Willem-Alexanders negende Koningsdag. De voorgaande twee keren vielen in duigen door corona.

De koninklijke familie zal dit jaar een bezoek brengen aan Maastricht.

Op 31 augustus 1885 werd ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste ‘Prinsessedag’ gevierd. Die naam veranderde later in Koninginnedag.

Koningsdag valt niet altijd op 27 april. Als de 27ste een zondag is, vindt het feest plaats op de zaterdag daarvoor. Dit was in 2014 zo en in 2025 zal dat opnieuw gebeuren.

Bronnen: Het Parool, koninklijkhuis.nl, Quest.

null Beeld

Lezeres Greetje Koster

“Ik ga met Koningsdag naar de vrijmarkt. En niet vergeten: een heerlijk oranjegebakje en oranjebittertje nuttigen. Ik hoop dat het een mooie dag wordt en het weer een beetje meezit.”

Lezeres Anita van den Brink

“Vorig jaar kwamen de kleinkinderen met Koningsdag bij ons op bezoek en hebben we met z’n allen oud-Hollandse spelletjes gespeeld. Vooral het koekhappen en sjoelen waren een groot succes. Dit jaar doen we het nog eens over.”

Lezeres Dineke ter Beek

“Ik ga met Koningsdag naar de vrijmarkt. Fijn dat het eindelijk weer kan.”

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht

“Koningsdag is het nationale feest van saamhorigheid, vrijheid en gezamenlijkheid. We zijn van mening dat we dat juist nu (met alles wat er gebeurt) moeten uitstralen. We willen laten zien dat in dit deel van de wereld de focus ligt op het samenzijn en de eensgezindheid.”

Lezeres Carin Verhoeven

“Al een paar jaar vieren we deze feestdag met onze vaste vriendengroep. We kennen elkaar al veertig jaar. Overdag maken we een wandeling, en we eindigen met oranjebitter en een barbecue. De mensen die niet mee kunnen wandelen schuiven dan gezellig wat later aan.”

Lezeres Willy van der Meij

“De 27ste is mijn lieve man jarig, dat vieren we geheel in traditie met een oranje tompouce.”

Lezeres Liesbeth Groeneveld

“Helaas moet ik gewoon werken. Met Bevrijdingsdag ben ik gelukkig wel een dagje vrij. Dan ga ik samen met vriendinnen naar een muziekfestival.”

Lezeres Gemma Peters

“Met de buren organiseren we een spelletjesmiddag en daarna gaan we lekker samen eten.”

Tara beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden