null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Hier ben ik trots op!

Welke stap in je leven maakt je trots op jezelf? De reacties via facebook.com/margrietnl en praatmee@margriet.nl:

null Beeld

Marja van de Zande:

“Ik heb een nier gedoneerd aan een jongeman die een oproep deed op Facebook. Na vele onderzoeken en een gesprek met de psycholoog kreeg hij op 15 mei 2018 mijn nier.”

Sandra de Blaeij:

“Nadat ik door een medische ingreep een kleine eter werd, bedacht ik een concept waarmee uit eten gaan ook voor miljoenen ándere kleine eters weer leuk wordt. Als namelijk meer restaurants de optie geven van een kleinere portie, gaan de borden leeg en wordt voedselverspilling tegengegaan. Ik zet me hier graag voor in.”

Henny Sanders:

“Ik ben trots op het feit dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt: twintig jaar heb ik lesgegeven in mode maken. En nu, op mijn negentigste, maak ik nog altijd mijn eigen kleding.”

Paula Nelissen:

“Na 44 jaar roken is het me toch nog gelukt om te stoppen. Dat is nu elf jaar geleden. Ik heb nog steeds elke dag trek in een sigaretje, maar ben sterk genoeg om daar niet aan toe te geven.”

null Beeld

Alleen op reis

Op margriet.nl las ik het verhaal van Diane die sinds haar vijftigste in haar eentje de wereld over reist. Zelf reis ik ook vaak alleen. Ik merk dat ik daardoor sneller contact maak, vooral met de lokale bevolking. Bovendien hoef ik van tevoren niet al alles vast te leggen; het liefst boek ik alleen een ticket met airport pick-up en een slaapplaats voor de eerste nachten, daarna zie ik wel verder. Ook heb ik twee keer vrijwilligerswerk kunnen doen met kansarme kinderen, wat ik erg leuk vond. Echter… alleen reizen is duurder. Je betaalt meestal de volle mep voor een tweepersoonskamer. Het is mij geregeld gebeurd dat ­excursies niet doorgingen omdat ik alleen was – prijziger zijn ze sowieso. En als er geen openbaar vervoer rijdt, vind ik een taxi voor alleen mijzelf wel erg duur. Kortom: ook hier gelden de bekende voor- en nadelen.
Ingrid Meijerink

null Beeld

Nette taal

Op woensdag passen wij op onze kleinkinderen in Woudenberg en ’s middags moet ik dan altijd met Luuk (4) naar de logopediste, van wie hij weet dat zij uit het naburige dorp Scherpenzeel komt. Deze woensdag heb ik hem iets beloofd en dus zijn zijn eerste woorden na afloop van de therapie: “Zo, oma, nu een ijsje.” De logopediste reageert: “Wat leuk. Gaan jullie samen naar de ijsboer?” Waarop Luuk haar een beetje meewarig aankijkt. “Ja, oma,” zegt hij, “in Scherpenzeel zeggen ze ‘ijsboer’, maar wij in Woudenberg zeggen ‘ijssalon’. Oftewel: mijn kleinzoon woont op stand!
Nel Nederlof

Leren loslaten

Na een zware operatie ben ik nooit meer de oude geworden. Mijn man is nu mijn mantelzorger en wat vind ik het lastig om zo veel taken uit handen te moeten geven. Hierdoor denk ik geregeld terug aan de tijd dat ik zorgde voor mijn schoonvader, nadat hij op zijn 77ste weduwnaar was geworden. Vaak kwam hij bij ons eten en alles wat overbleef nam hij lekker mee. Ook waaide hij doordeweeks graag aan voor koffie. We gingen samen winkelen en dagjes uit – ik herinner me een boottocht naar Kinderdijk, een trip met de catamaran naar Cambridge en Grieks eten in Kijkduin. En we bezochten met veel plezier klassieke concerten, cabaretvoorstellingen en schrijversavonden, waarop hij het boek van de schrijver dan steevast voor mij kocht. Graag denk ik terug aan die tijd, waarin ik zelf nog voor iemand kon zorgdragen. Want wat vind ik het moeilijk dat er voor mij wordt gezorgd, hoe liefdevol ook.
Manja Herstel

Beter alleen?

Na mijn scheiding heb ik alles gedaan wat ik altijd wilde: ik nam een hond, een tattoo, was erg happy met mijn huisje zonder ‘mannenrommel’ en koos voor autorijlessen. Maar nu, een jaar later, komt toch de klap: wat voel ik me ineens alleen en verdrietig…
Manon

Laura KraegerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden