null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

‘Het is een flinke omschakeling, maar leven zonder buikpijn is een verademing’

Ondanks de vele bezoekjes aan de huisarts, bleef Karen last houden van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Totdat ze naar een andere huisarts ging.

null Beeld

Karen W. (67):

“Mijn hele leven lang heb ik buikpijn gehad. Zélfs van een simpele bruine boterham met kaas kon ik urenlang voorovergebogen op het toilet zitten. Mijn buik was zó opgeblazen, dat mensen geregeld vroegen wanneer ik uitgerekend was en de vlagen van misselijkheid waren soms zó intens, dat ik het huis niet uit durfde. Natuurlijk ging ik er wel mee naar de huisarts, maar bij elk doktersbezoek was er volgens de artsen wel weer een andere, niet-medische reden te vinden voor mijn klachten. Het zou komen door stress omdat ik een jonge moeder was, de drukte van mijn nieuwe baan, mijn slechte relatie…”

Prikkelbaredarmsyndroom

“Uiteindelijk werd ik op mijn 42ste gediagnostiseerd met het prikkelbaredarmsyndroom, dat toen nog een spastische darm werd genoemd. Na een verhuizing kreeg ik vier jaar geleden een nieuwe huisarts die besloot me toch eens door te sturen naar een MDL-arts. Een bloedonderzoek en biopsie van mijn dunne darm bevestigden zijn vermoedens. Ik bleek coeliakie te hebben, een auto-immuunziekte waarbij gluten zorgen voor een ontstekingsreactie in de darmen. Die ontstekingen beschadigen vervolgens weer de darmvlokken, waardoor voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.”

null Beeld

Leven zonder buikpijn

“De enige oplossing? Een volledig glutenvrij dieet, want een paar kruimels kunnen al voor een aanval van klachten zorgen. Het is een flinke omschakeling om na 62 jaar ineens niet meer even bij de bakker een broodje te kunnen halen of in een restaurant niet gewoon wat te bestellen, maar leven zonder buikpijn is een verademing. En dat niet alleen: de aften in mijn mond en die opgeblazen buik verdwenen als sneeuw voor de zon. Zelfs klachten waarvan ik niet besefte dat ik ze had, zoals chronische stijfheid in mijn spieren en stemmingswisselingen, zijn nu over.”

“Maar ik zit ook met veel vragen. Zou ik door coeliakie slechts 1.66 meter lang zijn geworden in een familie vol reuzen? Zijn die drie miskramen die ik heb gehad veroorzaakt door deze auto-immuunziekte? Zaken waarop ik waarschijnlijk nooit een antwoord zal krijgen, maar die me nog wel bezighouden. Had ik me maar niet laten wegsturen met alleen de diagnose prikkelbaredarmsyndroom, denk ik dan. Maar nu ik meer lotgenoten spreek, merk ik dat ik zeker niet de enige ben die lang met deze klachten heeft rondgelopen en keer op keer is weggestuurd door de huisarts zonder ook maar één onderzoek. Het is hoog tijd dat vrouwen met gezondheidsklachten serieus worden genomen in de Nederlandse gezondheidszorg.”

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden