Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Haal je voor de zekerheid extra boodschappen in huis?

De oorlog in Oekraïne bemoeilijkt de levering van bepaalde producten, waaronder zonnebloemolie en meel. Uit angst mis te grijpen of hoge prijzen te betalen zijn veel mensen weer aan het hamsteren geslagen.

null Beeld

Feiten

Twee derde van de zonnebloemolie komt uit Oekraïne en kan door de oorlog niet worden geleverd. De MVO, branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën, verwacht dat de voorraad half april op is.

Supermarktketen Jumbo en Plus hebben al een quotum ingesteld van maximaal één fles zonnebloemolie per klant.

Alternatieven zijn nog wél voldoende op voorraad – denk aan raapzaadolie, olijfolie, sojaolie of palmolie – waardoor er geen tekort aan oliën of vetten dreigt.

86% van de Nederlanders geeft aan niet mee te doen aan het hamstergedrag, blijkt uit een poll van het Algemeen Dagblad.

Bronnen: Radar, MVO.

null Beeld

Lezeres Petra van Veen

“Nee, ik neem niets extra’s mee. Er is geen sprake van voedselschaarste in ons land, dus het heeft geen enkele zin om je huis vol te stoppen met onnodige boodschappen.”

Lezeres Klazien Waijerink

“Ik heb voor de zekerheid altijd een voorraadje rijst, koffiefilters, suiker en meer van dat soort dingen in huis. Maar echt hamsteren, daar doe ik niet aan.”

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in RTL Nieuws

“Als je zegt dat mensen niet mogen hamsteren, dan gaan ze júíst extra inslaan. Dat zag je ook bij wc-papier in de coronacrisis. De situatie is wel anders nu omdat er echt tekorten dreigen. De schappen beginnen leeg te raken, maar er zijn gelukkig genoeg alternatieven.”

Lezeres Anita van de Beeten

“Ik doe niet aan hamsteren, of het moeten de hamsterweken zijn.”

Lezeres Ria Dokter

“Ik ben thuisbakker en gebruik dagelijks meel en zonnebloemolie. Daarom sla ik voor de zekerheid wat extra in. Zo kan ik in elk geval drie maanden vooruit. De prijs was nu ook nog te doen.”

Lezeres Katinka Felten

“Een goede keuze om een quotum in te stellen voor schaarse middelen. Laatst zag ik een vrouw een flink aantal pakken meel uit het schap inladen. Ze torenden gewoon boven de kar uit…”

Lezeres Dianne Poffers

“Als de producten die je koopt niet voor je levensonderhoud zorgen, vind ik het inslaan van boodschappen puur kuddegedrag.”

Lezeres Marina Ferrant

“Natuurlijk niet, wat een onzin. Gewoon iets anders ervoor in de plaats kopen als het op is.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden