Dit zijn jullie favoriete gerechten uit (groot)moeders keuken
De gerechten uit (groot)moeders keuken staan waarschijnlijk in je geheugen gegrift. Als je terugdenkt aan de geur van je favoriete maaltijd, begin je spontaan te watertanden. Wij waren benieuwd: wat is jullie favoriete recept van je (groot)moeder?
We vroegen het op Facebook. Het resultaat? Een heleboel lekkere gerechten die jouw (groot)moeder vroeger misschien ook wel op het menu had staan.
Gerechten van vroeger
In de tijd dat de bakker, groenteman en melkboer nog langskwamen aan huis, stonden er andere gerechten op tafel dan nu. Waar we tegenwoordig vaak pasta, rijst of andere buitenlandse gerechten serveren, aten we vroeger (groot)moeders lekkernijen. Denk aan een pan draadjesvlees of een heerlijke gehaktbal bij een Hollandse stamppot met een kommetje jus ernaast.
Jullie favoriete recept uit grootmoeders keuken
Iedereen heeft wel een gerecht uit (groot)moeders tijd, waarbij het water ze meteen in de mond loopt. We vroegen op Facebook naar jullie favoriete recepten. Een greep uit de antwoorden:
- Renee: “Mijn favoriete recept zijn de kerrieballen. Mijn oma kwam deze vroeger vaak langs brengen. Ze stapte van de fiets af met een tupperwarebakje en kwam met de mededeling: ‘Dat is lekker voor op brood’. En dat was het! Het recept heb ik van mijn moeder gekregen en zelf maak ik ze ook.”
- Pamela: “Dit is een herinnering aan mijn grootmoeder. Wij woonden toen naast mijn grootouders in Nederlands-Indië. ‘s Middags zat ik altijd samen met mijn oma op een bankje naast het huis. Zij voerde mij balletjes warme rijst met zout. Dat was zo heerlijk. Ik was toen ongeveer vier jaar oud. Het is de liefste en knapste oma ter wereld.”
- Mariette: “Gebraden konijn met stoofpeertjes, rijstepap, boter en kaneel. Ik maak het nog af en toe.”
- Marjan: “Spruitenbollenstamppot en rijst met kippenlevertjes zijn mijn favoriete gerechten. Mijn ouders konden beiden heel goed koken en dat heb ik overgenomen.”
- Lydia: “Het favoriete recept van mijn grootmoeder (geboren in 1895) was ‘blote billetjes in het gras’. Een stamppot van witte bonen, zoute snijbonen, aardappelen en worst. Zij maakte het altijd op haar verjaardag klaar, 31 december. Mijn moeder hield die traditie in ere en ik nu ook. Wie weet komt het ook nog bij mijn kinderen op tafel op 31 december als ik het niet meer doe!”