Margriet logo
Zó vieren jullie Valentijnsdag Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is hoe jullie Valentijnsdag vieren

14 februari is beter bekend als Valentijnsdag. Op deze dag vieren we de liefde: of dat nou met een partner is of met jezelf. Vieren jullie Valentijn en wat doe je op deze dag? We vroegen het aan onze lezeressen op Facebook.

Valentijnsdag is een dag die volledig in het teken staat van de liefde. Je partner kun je verrassen met een bos bloemen, een doos chocolade of een fijn etentje. Maar ook voor degenen die geen relatie hebben, kan Valentijnsdag een bijzondere dag zijn. Een stille aanbidder kan van zich laten horen of je kunt investeren in een goede dosis zelfliefde.

Kaartjes sturen

Het commerciële feest zoals we dat nu kennen, bestond niet altijd al in deze vorm. Volgens Quest bestond het in de veertiende eeuw al, met een gedicht en leden van het Engelse en Franse hof die elkaar kaartjes sturen op deze bewuste dag in februari. Drie eeuwen later, in de zeventiende eeuw, werd dit gebruik breder overgenomen en werd ook het geven van cadeaus, zoals handschoentjes, populair.

Hoe vieren jullie Valentijnsdag?

Tegenwoordig ziet Valentijnsdag er heel anders uit. Al weken van tevoren kleuren etalages van winkels roze en wordt er nagedacht over een mooi cadeau. En die reservering voor dat ene fijne restaurant? Die wordt ook ver van tevoren al gemaakt. Wij waren daarom benieuwd hoe jullie, onze lezeressen, deze dag vieren. Daarom vroegen we op onze Facebookpagina: hoe vier jij de dag van de liefde?

  • Irma van Tienen: “Ons hondje is geboren op Valentijnsdag en dat vieren we.”
  • Ina Vliek: “Ja we vieren het elk jaar en al 18 jaar lang want onze zoon is vandaag jarig en 18 geworden. Maar verder niet... Het is veel leuker om onverwachts verrast te worden met bloemen of zoiets.”
  • Rieke Smeets van den Berg: “Zeker vieren wij het. 21 jaar geleden vroeg mijn man mij in het koude dompelbad, mij geheel niet verwacht ten huwelijk. Waarop iedereen in het kruidenbad spontaan begon te zingen. Want engelen bestaan niet, maar ’n bruidspaar zoals zij, zie je eenmaal in je leven...”
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden