Snoepjes van vroeger: déze herinneringen hebben jullie eraan Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Déze herinneringen hebben jullie nog aan snoepjes van vroeger

Met een gulden naar de kruidenier op de hoek, waar je dan per stuk kon kiezen uit de lekkerste oud-Hollandse snoepjes. Boterwafeltjes, ijsbonbons, stroopsoldaatjes... Welke herinneringen heb jij nog aan die klassieke lekkernijen?

We vroegen het aan Margriet-lezeressen op Facebook.

De geschiedenis van snoep

Eerst een klein geschiedenislesje. Mensen zijn eeuwenoude snoepers, maar hadden natuurlijk eeuwenlang geen snoep. De eerste mensen op aarde snoepten daarom fruit, zoals besjes. Al snel ontdekte men ook dat honing zoet was en daarna leerde men hoe je suiker maakte. De basis voor snoepgoed was geboren! Pas vanaf de zestiende eeuw werd er in Europa ook echt een soort snoep van suiker gemaakt: het ‘ouderwetse’ suikerwerk, maar dat was alleen voor de rijken. Pas toen de suikerbiet ontstond, kwamen er suiker- en daarna ook snoepfabrieken die zorgden dat onze klassieke snoepjes betaalbaarder werden. En juist daarom kwamen er ook steeds meer soorten, die ook bij jou waarschijnlijk nog wel in je geheugen gegrift staan. Kaneelkussentjes, trekdrop, haverstro: je kent ze vast nog wel.

Jullie herinneringen aan snoepjes van vroeger

Op facebook.com/MargrietNL lezen we jullie herinneringen. Een greep uit de reacties:

  • Theresa Tonnis: “Bij snoep van vroeger denk ik meteen aan boterballen! Zo jammer dat die nooit meer ergens in een rekje met oud-Hollands snoep staan.”
  • Carla van Roekel: “Ik wist precies wat ik van de gulden - die mijn opa me gaf - kon kopen in het snoepwinkeltje verderop: een schuimblok, een flesje salmiak, een trekdrop en een klein zakje toverballen. Heerlijk!”
  • Joyce Cheong: “Oh ja, die boterwafeltjes! Wat waren die lekker! Ik was ze even helemaal vergeten, maar die waren fantastisch.”
  • Mariel Van Lieshout Dijkmans: “Mijn man vindt trekdrop zo lekker. Enorm jammer dat het niet meer gemaakt wordt, helaas.”
  • Carla Dekker: “Polkabrokken en haverstro, dat vond ik echt heerlijk. Jammer dat je er nu zo naar moet zoeken!”
  • Tineke Dirks: “Ik kocht vroeger, in de jaren 60, altijd van die lekkere sleuteldroppen, voor vijf cent per stuk bij de snoepwinkel in de buurt.”
  • Cora Dorrestijn: “Een schuimblokje van 10 cent, van die buisjes met zwart-witpoeder voor 15 cent en natuurlijk de ouderwetse trekdrop, die was altijd het duurst: 25 cent per stuk. Dat haalden we vroeger altijd in de pauze van school, bij het sigarenboertje om de hoek. Een geweldige tijd!”

Bron | Isgeschiedenis, Facebook

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden