De schooltandarts: déze herinneringen hebben jullie nog aan de ‘bekkenbeul’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De schooltandarts: déze herinneringen hebben jullie nog aan de ‘bekkenbeul’

Heb jij nog herinneringen aan de schooltandarts? Twee keer per jaar parkeerde het busje van de schooltandarts op het plein en dan waren we allemaal één voor één aan de beurt. Een bezoekje aan de ‘bekkenbeul’, zoals ‘ie ook wel genoemd werd, was voor de meeste kinderen geen pretje.

Een kies laten trekken zonder verdoving, in de schoolgang? Het gebeurde regelmatig.

De schooltandarts

De schooltandarts ontstond in 1904, toen een basisschool in Zaandam de primeur had. In die tijd groeide de overtuiging dat er een maatschappelijke verantwoordelijkheid was voor de volksgezondheid en hygiëne, waardoor scholen dus dokters en tandartsen op bezoek kregen. In de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog nam het aantal schooltandartsen weer snel af, tot ze eind jaren zestig een revival beleefden. In de jaren zeventig waren er meer schooltandartsen dan ooit: vrijwel alle gemeenten in Nederland hadden toen een schooltandarts. Maar of we daar nu blij mee moesten zijn…

Jullie herinneringen aan de schooltandarts

Veel Margriet-lezeressen kunnen de bezoekjes van de bekkenbeul op school nog erg goed herinneren. Sterker nog: veel van jullie zeggen er nog altijd tandartsangst aan overgehouden te hebben. Op facebook.com/MargrietNL lezen we jullie ervaringen. Een greep uit de reacties:

  • Wil Nijenhuis-KIents: “Ik vond de schooltandarts afschuwelijk. Ik ben inmiddels 73, maar kan er nog wakker van liggen.”
  • Tineke Hoogeveen: “Het was vreselijk. Bij ons ging het op alfabetische volgorde van achternaam. En dat wist je: ik ben morgen als eerste aan de beurt en kon je de hele nacht niet slapen.”
  • Karin van Stelten: “Vreselijk, die smoelensmid. Dan zat ‘ie midden op de gang en trok daar met zijn tang tanden en kiezen, terwijl iedereen het kon zien.”
  • Monique Bach - Baade: “Ik weet nog dat ik een keer aan mijn armen vastgebonden werd, omdat ik maar bleef zwaaien. Sindsdien heb ik angst voor de tandarts, ook nu ik bijna 53 ben.”

Gelukkig zijn er ook mensen voor wie het juist meeviel. Zo schrijft Helma Waelen dat ze altijd zo klaar was en binnen tien minuten weer in de klas zat. “Ik was altijd jaloers op andere kinderen die wel iets hadden, omdat zij ruim een half uur wegbleven.” Ook Ike Wildeman heeft positieve ervaringen: “Begin jaren zestig kreeg ik mijn eerst tandenborstel en een tubetje tandpasta van de schooltandarts. Ik bewaarde het als een schat, zo blij was ik.”

Schooltandarts in 2022

Tegenwoordig is de schooltandarts grotendeels verdwenen: alleen in sommige wijken in de grote steden krijgen scholen nog bezoek van de tandarts. Die gelukkig wél verdovingen gebruikt. Uitbreidingen in het zorgstelsel zorgden ervoor dat kinderen tot achttien jaar oud nu voor de meeste behandelingen gratis bij de tandarts terecht kunnen, waardoor de mondverzorging beter is. Toch wordt er wel gesproken over een nieuwe revival van de schooltandarts. Een op de vijf kinderen gaat namelijk nooit naar de tandarts, waardoor minister Carola Schouten van Armoedebeleid wilt daarom dat de schooltandarts weer terugkomt. Of het echt zover komt, is nog niet duidelijk.

Bron | KNMT

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden