null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

‘Ik herken mezelf in Loes’

In Margriet 43 spraken we actrice Loes Schnepper. Ze vertelde ons over hoe het is om een laatbloeier te zijn in de acteer-wereld, over haar jeugd en haar recente ADD-diagnose. Een greep uit de reacties:

 • Anja Grooteboer: “Zó’n leuke vrouw, die Loes Schnepper. Ik herken veel van haar in mezelf. Een type spelen en ineens meer durven, dat is heerlijk om te doen.”
 • Esther Smit: “Er zijn veel vrouwen die net als Loes op late leeftijd pas de diagnose ADHD of ADD krijgen. Zelf kreeg ik die diagnose ook pas na mijn veertigste. Het kan een hele opluchting zijn als je eenmaal weet waar je ‘anders zijn’ vandaan komt.”
 • Gerriëtte de Boer: “Loes Schnepper zegt: ‘Mijn voelsprieten staan altijd aan’ en benoemt daarmee precies wat ik altijd voel. Een vloek én een zegen, dat is het zeker.”
 • Diandra den Akker: “Ik geniet enorm van de Met Loes-video’s. Leuk om nu ook meer over haar leven te lezen.”
null Beeld
null Beeld

Maandag wasdag

De maandag was vroeger bij veel gezinnen traditiegetrouw de dag waarop het wasgoed met de hand werd gedaan. Ketels op het fornuis en boenen maar.

 • Janny Lochtenbergh: “Mijn moeder ging op maandagochtend aan de slag met een ketel en een wasbord en had er een dagtaak aan. Alles moest buiten worden opgehangen; de lakens hingen ’s winters bevroren aan de lijn.”
 • Clazien de Mol: “Op zondagavond ging het vuur onder de kookpot aan en dan ging de was altijd in dezelfde volgorde. Eerst wit, dan de lichte kleuren, dan de donkere en aan het einde van de maandag was de werkkleding van de jongens en vader aan de beurt. Schrobben, spoelen, door de wringer en aan de waslijn.”
 • An van der Geer: “We moesten vroeger op maandagochtend al vroeg aan de slag in de waskamer. Mijn moeder was trots als haar was als eerste van de buurt buiten aan de waslijn hing.”
null Beeld

Van het gas af of niet?

Lucy (69) kookt al haar hele leven op gas, maar twijfelt door de hoge gasprijzen nu of ze toch nog over moet gaan op inductie. Ze vroeg advies over de voor- en nadelen van zo’n overstap.

 • Kirsten Nederpel: “Je wint waarschijnlijk meer door zo min mogelijk ruimtes in je huis te verwarmen en kort te douchen. Ik betwijfel of het de investering waard is.”
 • Louise van der Worp: “Ik zou het meteen doen. Je went er snel aan, het kookt prima en net zo snel als op gas. En dan het schoonmaken: niet meer dat gepoets van pitten en het rek, heerlijk.”
 • Sandra Hillebrand: “Inductie is een uitstekende vervanger voor gas. Het kookt vrijwel identiek, dus je hoeft niets opnieuw te leren, zoals je bij keramisch en elektrisch wel moet.”
 • Netty Brunnekreef: “Ik doe het niet door de hoge onkosten. Wij hadden naast een nieuwe kookplaat en pannen ook een extra stroomgroep nodig. Doe dus genoeg research voor je de beslissing neemt.”
 • Marlieke Dortmond: “Goed om te weten: je hebt niet altijd nieuwe pannen nodig. Als je nu al pannen met een dikke, magnetische bodem gebruikt, kun je daar ook prima mee koken op inductie.”
RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden