null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

‘Wat een rotziekte is alzheimer toch’

Recentelijk vertelde Beryl in Margriet over haar tachtigjarige moeder Pia, die alzheimer heeft. Ze schreef er het boek Omdat je hersenen worden uitgegumd over, als eerbetoon aan de prachtige vrouw die haar moeder nog altijd is.

 • P. Schriemer: “Hoe moeilijk het ook is, geniet van je moeder zo lang het nog kan. Onthoud altijd dat ze jouw liefhebbende moeder zal zijn, ook als ze het zelf eigenlijk niet meer weet.”
 • Anne-marie Daalmeijer: “Wat vertelt Beryl er prachtig over en wat een rotziekte is alzheimer toch. Het is denk ik ieders grootste angst om dit te krijgen; vreselijk als het jou of je familie overkomt.”
 • Elena Kok: “Naar aanleiding van dit stuk heb ik het boek gekocht. Prachtig Beryl, en helaas heel herkenbaar.”
 • Kim Boersma: “Ook mijn moeder werd rond haar zeventigste dement. De eerste keer dat ze je niet meer herkent, is hartverscheurend.”
null Beeld
null Beeld

Kastanjes en beukennootjes

De bladeren veranderen van kleur, de kastanjes liggen op de grond en de kaarsjes kunnen weer aan. De herfst, daar konden we vroeger ook al zo van genieten.

 • Anneke Slager-van Zonneveld: “We gingen vroeger eikels zoeken voor de kweker, waar we dan een paar centen voor kregen. En vervolgens natuurlijk naar de snoepwinkel, om het geld weer uit te geven.”
 • Corina Moerland: “Heerlijk, de geur van de suikerfabriek elke herfst als de gerooide bieten weer werden verwerkt.”
 • Jacqueline Tenneij: “Van kastanjes, dopjes van eikels en cocktailprikkers maakten we poppetjes en dieren waar we wekenlang mee konden spelen.”
 • Anneloes Koenders: “In het najaar ging ik altijd naar het bos om cantharellen te zoeken. Soms hadden we zakken vol, maar er waren ook dagen dat we na uren zoeken maar drie goede hadden. En dan moesten we ze toch met z’n vieren delen.”
null Beeld

Geen klik?

Jeanette vertelde recentelijk in Margriet dat ze wel een klik voelt met haar schoondochter, maar graag de band met haar zou willen verbeteren. De reacties via margriet.nl/reageer:

 • Liesbeth ter Velde: “Dring jezelf niet op, maar toon wel oprechte interesse. Je kunt eventueel zeggen dat je haar graag beter zou willen leren kennen en vragen of ze daar ook behoefte aan heeft.”
 • Linda: “Gewoon jezelf blijven, dat is het belangrijkst. Misschien kun je haar af en toe eens opbellen met een vraag. Welke kleur jurk je het best kunt aantrekken bijvoorbeeld of een aanrader voor een nieuw boek.”
 • Annabel Veen: “Zoek uit waar jullie gezamenlijke interesse ligt en onderneem dan samen iets. Het maakt niet uit of dat een cursus pottenbakken is of lekker shoppen. Samen in een ongedwongen sfeer iets ondernemen zal jullie goed doen.”
 • Leny: “Het is misschien niet leuk om te horen, maar als schoonmoeder sta je vaak op plek twee net na haar eigen moeder. Sinds ik dat accepteer, kan ik veel meer genieten van de kleine momenten met mijn schoondochters.”
Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden