null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld

Pijn na borstkanker

In Margriet 37 kon je lezen hoe na een succesvolle operatie Herma Albers genas van borstkanker, maar ze daar chronische pijn voor terugkreeg. Er wordt (te) weinig gesproken over deze pijn, veel vrouwen herkenden zich in het verhaal van Herma.

 • Loes Bon: “Deze klachten na een operatie worden echt onderschat. Ik heb ook geen dag meer zonder pijn en dat is mij nooit verteld voor de operatie.”
 • Josette Goossens-Pietsers: “Ik ben zo blij dat er nu over wordt gesproken. Ik heb ook altijd pijn aan de borst waar destijds de tumor zat. Lekker dan, denk ik soms. Ik heb nu meer klachten dan ik vóór de diagnose had.”
 • Mirjam van Wijk: “Als ik dit zo lees, mag ik van geluk spreken. Ik heb gelukkig geen restklachten na de operatie, maar vreselijk voor mensen die dat wel hebben.”
 • Monique van Gijssel: “Bij mij hielp hyperbare zuurstoftherapie erg goed; ik ben nu zeker zeventig procent van mijn pijnklachten kwijt.”
 • Brigit Duffhues-Tanaydin: “‘Accepteer het maar’ is helaas een zin die veel wordt gebruikt in de Nederlandse zorg. Niet alleen bij pijnklachten, maar bijvoorbeeld ook bij niet-aangeboren hersenletsel. Men weet echt niet wat men zegt.”
null Beeld
null Beeld

Zaterdagavond, spelletjesavond

Pim-pam-pet, Stap op, Vlooienspel… Vroeger was geen weekend compleet zonder een bordspelletje.

 • Conny Gerritsen: “Bij spelletjes denk ik meteen aan mijn moeder. We waren er dol op! Vooral ganzenbord: altijd grappig, met de één in de gevangenis in de ander in de put.”
 • Ria Veldhuizen: “Op zaterdagavond eerst allemaal in de tobbe, dan een stukje zelfgemaakte cake en vervolgens spelletjes op tafel om de hele avond te spelen. En dan pauze, waarbij de krant met doppinda’s op tafel kwam. Niet meer voor te stellen nu.”
 • Alie Kroon-Maas: “Vrijdagavond was onze spelletjesavond. De televisie uit, een lekker gebakje erbij en de spelletjes op tafel. En dat wisten steeds meer vriendjes van onze kinderen, die dan ‘toevallig’ langskwamen om mee te spelen.”
 • Marieke van Gennip: “Mijn broertje en ik deden altijd monopolymarathons. Hij beheerde altijd de bank en vreemd genoeg waren de briefjes van 50.000 gulden altijd verdwenen...”
null Beeld

Mijn man slaat door in zijn gezonde levensstijl

Henny vroeg enige tijd geleden advies in Praat mee. Haar man heeft zijn levensstijl omgegooid om zijn bloeddruk te verlagen, maar ze vindt dat hij doorslaat. Ze mist hun gezellige avonden met wat lekkers erbij. Dit zijn jullie adviezen:

De reacties via margriet.nl/reageer:

 • Henny Laarakker: “Het zou fijn zijn als jullie elkaar tegemoetkomen: sporten én af en toe een wijntje. Er is altijd de kans dat hij terugvalt in zijn ‘oude manieren’, dus een middenweg waar jullie beiden iets aan hebben zou ideaal zijn.”
 • Anita Brouwer: “Hij een sapje, jij een wijntje en met wat fantasie zitten jullie sámen aan de wijn. Gezelligheid is niet afhankelijk van alcohol.”
 • Zita van der Heyden: “Even doorzetten, hij moet er eerst aan wennen en kan daarna pas een goede balans vinden. Het komt wel goed met jullie.”
 • Despina Dimitriou: “Gezelligheid zit niet in het eten en drinken, maar in het gezelschap. Probeer eens een fles alcoholvrije wijn en ga voor gezonde snacks voor je man. Jij kunt uiteraard zelf bepalen wat je wel of niet eet en drinkt, maar wees flexibel.”
RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden