MT33 M33 Praat mee Beeld ANP, Getty Images.
Beeld ANP, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we deze brieven.

MT33 M33 Praat mee Beeld

Zo dus niet

Aangrijpend interview in Margriet 26 over dementie. Hugo Borst zegt daarin dat hij niet zo wil eindigen als zijn moeder en dat dat betekent dat je op het moment dat je nog kunt genieten, moet zeggen: ‘Nu stopt het.’ Net als Hugo heb ik mijn moeder zien afglijden en nu ik zelf dementie heb, roep ik nog harder dat ik niet zó wil eindigen. Dat ik het heb beschreven geeft enigszins rust.
Angelique Boumans

Bijzonder mens

Hier in Alpharetta, in de Amerikaanse staat Georgia, ben ik vrijwilliger bij een soort tafeltje-dek-je. Meals on wheels heet het, waardoor ik veel leuke mensen ontmoet. Daarnaast ga ik eens per week een paar uurtjes langs bij een oudere die geïsoleerd is of aan het raken is, en sinds covid is Oscar mijn nieuwe maatje. Oscar is een Vietnamveteraan en al enige tijd weduwnaar. Twee jaar geleden kreeg hij een beroerte, met als gevolg dat hij nu bijna blind is. Hij heeft geen ruimtelijk inzicht meer en kan niet meer lezen. En dus was het idee van mijn bezoekjes dat ik hem een beetje zou opvrolijken, wat hij, zo is wel gebleken inmiddels, helemaal niet nodig heeft. Hoewel hij enorm geniet van ons samenzijn, ben ik degene die er het meest baat bij heeft! Want wat een rust vind ik bij hem door samen te genieten van kleine dingen. En wat zie ik ineens veel! Oscar ziet nog alsof hij door een wc-rolletje kijkt. Ik kijk, wijs hem op vlinders, bloemen en vogels en dan vertelt hij. Ik heb al zo veel geleerd van hem over vogels en planten. De tijd staat op zo’n middag even stil en we kletsen honderduit. Elke week kom ik weer met een vol batterijtje terug van mijn bezoekje.
Marian Andeweg

Ongeremd(er)

Het is (nog) niet zo dat ik alles er maar uit flap en over alles en iedereen heen wals, maar ik merk wel dat ik met het ouder worden iets vrijer ben. Mouwloze jurken trek ik nu aan, terwijl ik twintig jaar terug vond dat ik daar de armen niet voor had. En als iedereen danst, zoals laatst op een bruiloft, durf ik nu ook. Eindelijk gaat de rem er iets af. Ik voel me er dolgelukkig bij.
Magret

MT32 horizontale lijn geel Beeld
MT33 M33 Praat mee Beeld

Weet je nog?

Hoogzomer, dus dat betekent: Tour de France.

Jose (59):

“Ik was pas zes, maar ik herinner me nog hoe mijn vader uit zijn dak ging: Joop Zoetemelk won de ronde van Frankrijk. Nog steeds kan ik niet kijken zonder die naam in mijn hoofd!”

Els (64):

“Hoe leuk, die keer dat de Tour de France in mijn stad begon, in Utrecht. Nog steeds snap ik de logica niet helemaal, maar wat een feestje was dat voor alle wielrenners!”

Djoeke (60):

“Met mijn broers en zussen hielden we in boekjes alle tijden bij. Wij waren de commentatoren soms net even voor, met onze analyse!”

Sasja (70):

“Mijn man was een groot wielerfan. Onze vakantie werd soms zó gepland, dat we even konden gaan kijken. Heel indrukwekkend vond ik het.”

Monique (56):

Slow tv zouden mijn kinderen nu zeggen. Maar ik zat op het puntje van mijn stoel, zeker het jaar van Bauke!”

Wil je reageren op een artikel van Margriet, of een grappige quote van je (klein-)kind insturen? Wil je een bijzonder verhaal kwijt of heb je iets ontroerends meegemaakt?
Hier kun je een reactie naar Margriet sturen.

Laura KraegerANP, Getty Images.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden